Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Tisková konference

OLOMOUCKO - Pád holčičky z vlaku a pád štítové zdni v Olomouci. 

Ve čtvrtek v odpoledních hodinách se uskutečnila na územním odboru Olomouc tisková konference k případům tragického vypadnutí tříleté holčičky z jedoucího vlaku a pádu štítové zdi v centru Olomouce.

V neděli 24. 7. 2016 kolem 16:30 hod došlo na železniční trati v blízkosti obce Hlušovice, k tragické události. Z rychlíku, jedoucího směrem na Prahu, vypadlo tříleté dítě, které na místě utrpělo zranění neslučitelná se životem. Kriminalisté k řádnému objasnění věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti. Na objasnění příčin této tragické události kriminalisté pracovali více než půl roku. Vyslechli řadu svědků, vyžádali si také znalecké posudky z oboru soudního lékařství a z oboru strojírenství se specializací na posouzení technického stavu drážních vozidel. Nepodcenili žádnou z informací, kterou měli k dispozici. Na základě důkladného prověření všech podkladů a výsledků znaleckého zkoumání bylo v minulém týdnu zahájeno trestní stíhání dvou osob – průvodčí a vedoucí vlakové čety, a to pro přečin usmrcení z nedbalosti  dle § 143/1,2 tr. zákoníku, s trestní sazbou až šesti let trestu odnětí svobody.

Dne 24. srpna kolem druhé hodiny odpoledne došlo k pádu štítové stěny z rekonstruovaného domu na ulici Pekařské v Olomouci. Část suti spadlo na vozovku před dům.  Při pádu došlo ke zranění dvou osob a poškození tří osobních vozidel. Provoz na ulici Pekařské byl zcela zastaven na dobu zhruba dvou hodin. Škoda byla předběžně vyčíslena na 1 000 000 korun. Kriminalisté k řádnému objasnění věci zahájili v této souvislosti úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Na případu pečlivě pracovali, prověřovali všechny podklady a vyžádali si také řadu zpráv a znalecký posudek z oboru statika staveb. Na základě důkladného prověření všech podkladů a závěrů znaleckého zkoumání byl spisový materiál v únoru letošního roku odložen, neboť nebyly zjištěny skutečnosti, že došlo ke spáchání jakéhokoliv protiprávního jednání.

24. února 2017

por. Mgr. Irena Urbánková

Odkazy do noveho okna

Tisková konference 1

Tisková konference 1 

Detailní náhled

Tisková konference 2

Tisková konference 2 

Detailní náhled

Tisková konference 3

Tisková konference 3 

Detailní náhled

Tisková konference 4

Tisková konference 4 

Detailní náhled

Tisková konference 5

Tisková konference 5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem