Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková informace ÚOOZ SKPV

Praha 30. května 2016 - Padělky dokladů pro nelegální migranty 

Detektivové ÚOOZ SKPV pracovali od listopadu 2014 na případu organizované skupiny cizinců (Súdán, Ukrajina, Kongo) která měla v České republice obstarávat odcizené nebo ztracené doklady totožnosti a tyto následně zasílat k padělání do Atén, odkud měly být následně distribuovány nelegálním migrantům ze třetích zemí. Platné doklady měla v ČR skupina i vykupovat přímo od právoplatných majitelů.

Tato skupina se měla dále zabývat i distribucí padělaných vízových schengenských štítků, které měla zajišťovat přímo od padělatelů v Řecku. Padělané vízové štítky, které do ČR putovaly zasilatelskými společnostmi, byly v České republice následně pozměněny na data cílových uživatelů, kterým měly být následně distribuovány jak v ČR, tak i v dalších evropských zemích.

Cena padělaných vízových štítků se v závislosti na kvalitě, druhu a zemi vydání pohybovala pro koncového zákazníka ve výši až několika tisíc EUR. Tyto padělané doklady a vízové štítky měly posloužit zákazníkům ze třetích zemí k nelegálnímu vstupu a pobytu na území EU.

Detektivové ÚOOZ dne 10. května 2016 zadrželi na území hlavního města Prahy tři muže ve věku od 30 do 39 let. Vyšetřovatel následně všechny tři cizince obvinil z padělání a pozměnění veřejné listiny, za což v případě prokázání viny hrozí až desetileté tresty odnětí svobody. Všichni obvinění jsou stíháni vazebně. Věc dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5.

Na základě informací zjištěných detektivy ÚOOZ mohly řecké policejní orgány zahájit vlastní trestní řízení proti části této organizované skupiny působící v Athénách, které vyvrcholilo 25. května 2016 zadržením 16 podezřelých. Čeští detektivové čekali z taktických důvodů se zveřejněním celé akce až do doby, kdy i řecká strana zadrží své podezřelé osoby, aby nedošlo k narušení jejich operace. Ze stejného důvodu bude nyní i Europol, který tato dvě paralelní trestní řízení koordinoval, vydávat svou tiskovou zprávu.

Tento případ není jediným, kterým se v souvislosti s paděláním dokladů a jejich distribuci nelegálním migrantům v této době detektivové ÚOOZ zabývají. Informace o dalším podobném rozsáhlém případu chtějí detektivové zveřejnit ještě v průběhu tohoto týdne.

 

plk. Mgr. Pavel Hanták

tiskový mluvčí ÚOOZ SKPV

vytisknout  e-mailem