Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Terčem útoku se stávají i policejní auta

Proběhnout se po policejním autě, nebo si do něj kopnout, může být pro někoho dobrou zábavou, která ale dlouho nezůstane bez potrestání a vysokých trestů. 

Pražští policisté každoročně řeší několik případů poškození služebních vozidel. Drtivá většina se jich odehrává v samotném centru města v nočních hodinách a je spojená s alkoholem.

Jeden takový případ se odehrál v loňském roce v ulici Krakovská, kdy se sedmadvacetiletý turista proběhl po policejním vozidle zaparkovaném před služebnou. S několikametrovým rozběhem skočil na zadní část vozidla, pak pokračoval na střechu a přední kapotu vozidla, čímž způsobil promáčkliny na několika místech. Policisté tohoto muže vypátrali a obvinili z trestného činu poškození cizí věci. Na základě trestního příkazu byl soudem odsouzen k úhrnnému trestu odnětí svobody v délce dvou měsíců s podmínečným odložením na jeden rok a vyhoštěním z České republiky na dva roky.

Další poničení vozidla se odehrálo v květnu před Místním oddělením Holešovice. Jednačtyřicetiletý muž zjevně v podnapilém stavu přišel na policejní služebnu ohlásit protiprávní jednání a při odchodu ze služebny s rozběhem kopl do policejního vozidla a tím způsobil promáčklinu levého blatníku. Na základě trestního příkazu byl soudem uznán vinným z trestného činu poškození cizí věci a odsouzen k trestu odnětím svobody v délce čtyř měsíců s podmínečným odložením na osmnáct měsíců.

Další případ řešili policisté taktéž v loňském roce, kdy v nočních hodinách muž v ulici Rybná na základě pokynů svého kamaráda, urazil obě zpětná zrcátka policejního vozidla, běhal a skákal po vozidle, čímž promáčkl střechu vozidla a zadní část i kapotu. Dále s rozběhem kopal do bočních stran a okének policejního vozidla. Na závěr ještě utrhl obě registrační značky. Jeho jednání nadále pokračovalo, kdy poničil několik odpadkových košů v okolí. Celková způsobená škoda se vyšplhala na více než sto tisíc korun. Policisté muže, který skákal po vozidle a druhého, který jej k tomuto jednání naváděl, obvinili z trestného činu poškozování cizí věci a výtržnictví. Šestadvacetiletý „skokan“ byl soudem odsouzen k trestu odnětí svobody v délce dvou let s podmínečným odložením na dva roky a peněžitým trestem, druhý šestadvacetiletý návodce také na základě rozhodnutí soudu dostal peněžitý trest a 150 hodin veřejně prospěšných prací.

Všechny tyto případy mají však jedno společné, žádný z pachatelů si zjevně neuvědomil, že ho při jeho jednání natáčí kamery, které jsou u služeb nainstalovány. Dopadení těchto osob je tak vždy otázkou pouze času.

Řádění dalšího výtržníka, který poškodil v neděli 10. září dvě vozidla před Místním oddělení Jarov, již policisté řeší. Díky videu, které si sama výtržnice zveřejnila na sociální sítě, bude objasnění tohoto trestného činu velmi rychlé.

video: 

www.uschovna.cz/zasilka/MPM2KIDAVJFBPRUV-8CW

kpt. Eva Kropáčová

13.9.2023

vytisknout  e-mailem