Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Tentokrát to bylo o fotbale...

Utkání Baník x Sparta 

Fotbalové utkání mezi FC Baník Ostrava a AC Sparta Praha bylo dle dosavadních zkušeností s fanoušky obou klubů, dostupných informací i pro předchozí incidenty, vyhodnoceno jako rizikové. V souvislosti s tímto hodnocením bylo realizováno bezpečností opatření, do kterého se zapojili policisté pořádkové i dopravní policie, služby kriminální policie a vyšetřování, speciální pořádkové jednotky a členové antikonfliktního týmu. Na stadionu sledovalo fotbal více než 14 tisíc diváků, z toho téměř dvě stovky fanoušků Sparty.
Oproti utkání, které proběhlo v Ostravě koncem dubna letošního roku, bylo to včerejší především o fotbale. Během celého opatření nedošlo k narušení veřejného pořádku.   

por. Bc. Richard Palát
komisař        

_____________________________________________TZ 17. září 2018_____________________________________________

„Fotbalové utkání…“

V souvislosti s posledním fotbalovým utkáním, konaným v Ostravě v závěru dubna 2018, zahájili ostravští policisté trestní stíhání celkem 13 osob. Jak jsme již informovali, v průběhu tohoto utkání fanoušci pražského týmu poškozovali zařízení ostravského stadionu, házeli části sedaček a pyrotechniku do prostoru stadionu i do míst, kde se nacházeli pracovníci bezpečnostní agentury. Pořádek v místě obnovila speciální pořádková jednotka. Již v průběhu utkání jsme na osobní svobodě omezili několik osob.
Policisté v rámci prověřování shromáždili důkazy ke konkrétním podezřelým. Analýzami velkého množství zajištěných obrazových záznamů se zabývali (a zabývají) kriminalisté, specializující se na objasňování okolností diváckého násilí. Již při komentáři předmětného utkání jsme avizovali předpoklad navýšení počtu obviněných osob.
Sdělení obvinění si tak vyslechlo dvanáct mužů ve věku od 20 do 39 let i 37letá žena pro trestné činy výtržnictví. Ve dvou případech lze konstatovat souběh s trestným činem násilí proti úřední osobě. V krajním případě tak hrozí obviněnému trest odnětí svobody až na šest let.
Osmatřicetiletý muž měl roztlačit kontejner a užít jej vůči policistům speciální pořádkové jednotky, kteří v místě sjednávali pořádek. Po ataku se měl podezřelý dát na útěk, byl však zadržen policisty. Dechová zkouška podezřelého vykázala hodnotu přesahující dvě promile alkoholu.

mjr. Mgr. Gabriela Pokorná
vrchní komisař      

vytisknout  e-mailem