Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Téma: Nebezpečná pyrotechnika

Zábavná pyrotechnika a vše kolem ní bylo hlavním meritem dnešní bezpečnostní akce. 

Tu provedli policisté čtvrtého policejního obvodu a pražské cizinecké policie, v úzké spolupráci s pracovníky České obchodní inspekce, Celního úřadu a Hasičského záchranného sboru.

Na akci byli také přítomni pan ministr vnitra Milan Chovanec a náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube, kteří tuto preventivní činnost jednoznačně kvitovali.

Celkem se na akci podílelo pět desítek policistů a pracovníků jednotlivých zmíněných úřadů.

Společně s vyjmenovanými institucemi si plně uvědomujeme, že prodej zábavné pyrotechniky je s blížícím se příchodem nového roku velice zásadním tématem.

Mnozí obchodníci totiž více upřednostňují výdělek, před bezpečností svých zákazníků. Proto jsme se v minulosti mohli setkat s případy, kdy prodejce s vidinou zisku nabízel zakázanou a jednoznačně zdraví a životu nebezpečnou pyrotechniku. Tu se mnohdy obchodníci nebránili prodat dokonce nezletilcům.

Dnešní akce byla zaměřena na deset konkrétních provozoven ve čtvrtém policejním obvodu, které mají v nabízeném sortimentu právě i zábavnou pyrotechniku.

Výsledek prováděných kontrol vypovídá své, a svědčí o tom, že průběžný a neustálý dohled nad těmito provozovnami je na místě.

Celkem policisté a úředníci zjistili 62 deliktů.

Největší počet nedostatků byl zjištěn hasiči v protipožárním zabezpečení budov. Někde chyběly hasicí přístroje úplně, jinde nebyly „pouze“ řádně ověřeny. V některých obchodech byste marně hledali plán únikových cest, v jiných byste se zase k těmto únikovým východům vůbec, přes uskladněné zboží, nedostali.

Pozadu nezůstali ani celníci a pracovníci ČOI. I tito úředníci zjistili u některých prodejců nedostatky stran například dokladů o nabytí zboží, nebo že sortiment nebyl řádně označen. Někteří obchodníci pak kontrolorům nevydali předepsaný doklad o zakoupení zboží, nebo nepředložili písemnosti předepsané k provozování živnosti.

S ohledem na zaměření akce patří mezi nejzásadnější nalezení a zajištění téměř čtyřiceti kusů „Baronových koulí“, jejichž obal neobsahoval předepsané označení třídy nebezpečnosti, česky psaný návod k použití a další. Jelikož lze za určitých okolností tento výrobek vnímat jako zdraví a životu nebezpečný, byl příslušným úředníkem vydán okamžitý zákaz prodeje tohoto sortimentu v dané prodejně.

Nutno také zmínit, že dnes proběhla kontrolní bezpečnostní akce, za účasti všech vyjmenovaných složek v masivnějším měřítku. Nicméně kontroly provozoven, zaměřené na prodej zakázané, nebo neschválené pyrotechniky provádí vyjmenované instituce neustále, každá takzvaně po své linii.

por. Mgr. Tomáš Hulan 28. 12. 2015

vytisknout  e-mailem