Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Telefonát ho může vyjít velice draho

Chtěl si udělat srandu z kamaráda, teď má na krku trestňák. 

Dnes nedlouho před čtvrtou ráno přijali operátoři linky tísňového volání oznámení o uložení bomby v administrativní budově na Chodově, poblíž ulice Šustova. Situaci jsme v danou chvíli nemohli podcenit i z toho důvodů, že se nedaleko nachází i tamní obchodní centrum. To už je v takto brzkou hodinu, s ohledem na probíhající rekonstrukci, plné dělníků, bezpečáků a dalšího personálu.

Na základě těchto skutečností se ve finále řešení celé situace věnovalo 11 vozidel s 30 policisty a psovod se psem určeným k vyhledávání výbušnin. Konkrétně na místo dorazili policisté pohotovostní motorizované jednotky, policisté oddělení hlídkové služby čtvrtého policejního obvodu a místně příslušní policisté, ale také příslušníci pražské cizinecké policie.

A posledně jmenovaní policisté z pražské ciziny byli právě ti, kteří přibližně po dvaceti minutách od oznámení vypátrali člověka, který z veřejného telefonního automatu zavolal na linku 158 poplašnou zprávu. Jedná se o třiadvacetiletého mladíka, který se dle jeho slov shora popsaného jednání dopustil proto, že si chtěl udělat legraci z kamaráda, který na tamním parkovišti parkuje svůj vůz.

Tato sranda ho může vyjít ale poměrně draho. Jednak si „vykoledoval“ stíhání pro trestný čin šíření poplašné zprávy, za který může strávit za mřížemi až dva roky vězení. „Dohnat“ ho ale také mohou náklady spojené s výjezdem policistů a s evakuací zmiňovaného nákupního centra, které musela opustit víc než stovka lidí. Finanční kompenzaci tak mohou požadovat po mladíkovi policisté i všechny soukromé subjekty, jejich činnost výhružka omezila nebo znemožnila.

To ale pro zadrženého není nic nového. Přibližně před dvěma lety se totiž dopustil podobného jednání, pro které následně musel poškozeným uhradit částku dosahující téměř jeden milión korun.

Zmínit musím také ten fakt, že se mladík popsaného dopustil pod vlivem alkoholu. Kontrolní měření prokázalo v jeho dechu bezmála jeden a půl promile alkoholu.

por. Mgr. Tomáš Hulan 29. 6. 2017

vytisknout  e-mailem