Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Technoparty u Osečka

NYMBURSKO – Bezpečnostního opatření se za celý víkend zúčastnilo více jak 700 policistů. 

O minulém víkendu proběhla na louce poblíž obce Oseček neohlášená technoparty. Od pátečního večera se na toto místo postupně sjelo odhadem kolem 5 tisíc příznivců tzv. freetekna a to nejen z České republiky, ale i například z Francie, Německa, či Rakouska.

Policisté po oznámení o srocování osob na louce ihned reagovali. Spojili se se zástupci majitelů pozemků a místostarostou Osečka, obsadili příjezdové cesty a zakazovali dalším účastníkům vstoupit na pozemek. Již v té době se však na louce o rozloze 32 ha nacházelo velké množství účastníků, kteří zahájili budování soundsystémů a hudební produkce. Několik desítek dalších „technařů“ na pozemek najíždělo živelně přes pole mimo příjezdové komunikace. Vozidla ostatních účastníků způsobila dopravní kolaps na silnici I/38 a dálnici D11 v okolí exitu 39 – Poděbrady Kluk. S ohledem na bezpečnost a plynulost silničního provozu bylo rozhodnuto o částečném odblokování příjezdových cest na louku.

Policisté od soboty opakovaně vyzývali účastníky technoparty, aby ukončili produkci a opustili nelegálně obsazené pozemky. Protože na výzvy nereagovali, policie učinila pokus o zamezení hudební produkce zajištěním některých komponentů. Někteří „technaři“ výzev neuposlechli, začali klást pasivní odpor s cílem soundsystémy bránit a vyvolali davovou reakci dalších účastníků. Policii tak nezbylo, než se připravit na použití donucovacích prostředků (zákroku pod jednotným velením) a pokračovat ve shromažďování potřebných sil a prostředků.

V neděli bylo do opatření veleno na 450 policistů, z čehož bylo 307 těžkooděnců ze speciálních pořádkových jednotek z krajských ředitelství Ústí nad Labem, Brno, Ostrava a Hradec Králové. Dále pořádková jednotka ze Středočeského kraje, ale i policisté cizinecké policie, dopravní a pořádková policie, policisté ze Školního policejního střediska a oddělení kynologie.

Techniku poskytli policisté z Prahy, kteří zapůjčili vozidlo s extrémně výkonnou zvukovou aparaturou LRAD (long range acoustic device) k vyzývání účastníků, a z Ústí nad Labem byl zapůjčen vodní stříkač. Od vězeňské služby byly připraveny 3 autobusy k případným eskortám zajištěných osob, situaci monitoroval i vrtulník letecké služby.

Od nedělního rána policie zintenzivnila výzvy k ukončení akce. Velkou úlohu sehráli policisté antikonfliktního týmu. Výzvy byly distribuovány i v tištěné formě a za pomoci LRAD ve třech jazykových mutacích. Poté většina účastníků začala prostor opouštět, nicméně posledních 6 soundsystémů přestalo hrát až v okamžiku, kdy před ně nastoupili policisté pořádkových jednotek. Krátce po poledni přestaly hrát poslední soundsystémy.

U odjíždějících řidičů policisté prováděli testy na návykové látky, byla zjištěna řada přestupků. Policisté rovněž řešili několik přestupků spočívajících v neoprávněném držení návykových látek a 6 trestných činů. V jednom případě se podařilo podezřelé zadržet bezprostředně po spáchání trestného činu poškození cizí věci - sprejerství. Jednalo se o dva cizince, kteří byli v tzv. superzkráceném trestním řízení pravomocně odsouzeni k vyhoštění na 5 let. Policisté nyní vyhodnocují pořízené záznamy a budou odevzdávat příslušným správním orgánům k projednání ostatní delikty, jako např. rušení nočního klidu, neoprávněné podnikání atp. Policie rovněž prověřuje, zda „technaři“ obsazením a poškozením louky či okolních pozemků nezpůsobili trestný čin poškození cizí věci nebo poškození a ohrožení životního prostředí.

Bezpečnostní opatření bylo ukončeno v pondělí, v půl jedenácté dopoledne, kdy odjížděli poslední účastníci akce. Řada zejména ze zahraničních „technařů“ zůstala až do středy v širokém okolí, kde čekali na přejezd na další hudební akci. Podle zjištění policie byla akce plánována až do středy.

por. Bc. Petra Potočná
tisková mluvčí
P ČR Nymburk
7. srpna 2017

vytisknout  e-mailem