Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tancem proti násilí

Největší celosvětová kampaň k ukončení násilí na ženách po páté v České republice. 

Oddělení tisku a prevence Policejního prezidia ČR realizuje od loňského roku projekt „Zkus to říct“, který je zamřený na boj proti domácímu násilí a jehož tváří je známá cvičitelka Hanka Kynychová. O tom, že Hanka Kynychová a tým Policie ČR s projektem oslovily řadu žen, svědčí i ohlasy na sociálních sítích, telefony na Policii ČR a žádosti o konzultace, které probíhaly v průběhu celého roku 2016. Proto tento projekt bude pokračovat i v roce 2017.

Letos má však cvičební tour proti domácímu násilí zcela nové a nevšední „entrée“ v podobě připojení se k celosvětové kampani One Billion Rising“ -  u nás nazvané „Tancem proti násilí“.

Akci realizuje Česká ženská lobby ve spolupráci s dalšími subjekty a Policie ČR se k největší masové kampani k ukončení násilí na ženách připojuje svojí účastí právě v den konání celosvětového tance 14. února 2017, v 15.00 hodin na Palackého náměstí (Nové Město, Praha 2) před pomníkem Františka Palackého.

Kampaň byla prvně zahájena na Valentýna 2012. Začínala jako výzva k akci na základě ohromující statistiky, kdy jedna ze tří žen na této planetě jsou bité nebo znásilněné během jejich života. V rámci světové populace to vychází až na více než jednu miliardu žen a dívek. Cílem akce je skrze společný tanec na různých místech a ve stejnou dobu vyjádřit solidaritu s ženami, které jsou obětí násilí
a upozornit tak i veřejnost na často neviditelnou a opomíjenou problematiku násilí na ženách.

Policie ČR eviduje ročně přibližně 1300 případů vykázání agresora v souvislosti s domácím násilím. Tato problematika je o to více závažná, že se jedná o násilí za zavřenými dveřmi v soukromí a beze svědků. Následky domácího násilí s sebou obvykle nesou celoživotní psychické nebo zdravotní problémy, mnohdy i smrt. Proto prostřednictvím známé cvičitelky Hanky Kynychové, která bude i hlavní cvičitelkou právě v rámci akce „Tancem proti násilí“, oslovíme formou osvědčené tour již 18. února 2017 širokou veřejnost s návrhy, jak je možné situaci řešit, nemlčet a zkusit říct, že se děje něco nepřijatelného!

pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová
6. 2. 2017

vytisknout  e-mailem