Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Taktické cvičení Technopárty 2014

KRAJ VYSOČINA: Policisté si ověřili taktiku a postupy se složkami IZS 

Sedm desítek policistů Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, včetně čtyř družstev pořádkové jednotky, se ve středu 24. září zapojilo v Jihlavě do taktického cvičení, v rámci něhož si policisté chtěli v praxi ověřit, jak funguje spolupráce s ostatními složkami integrovaného záchranného systému v podmínkách policejního opatření pro udržení veřejného pořádku při nepovolené hudební produkci typu technopárty.
 
Pro uspořádání rozsáhlého cvičení si policisté vybrali areál letiště v Jihlavě Henčově. Podle námětu cvičení se zde konala neohlášená a nepovolená veřejná hudební produkce, která se uskutečnila na soukromém pozemku místního aeroklubu, který ale nebyl pořadatelem této produkce. Zástupce majitele pozemku kontaktoval tísňovou linku 158 a požadoval, aby ze strany policie došlo k ukončení a rozpuštění této nepovolené akce. Během doby konání hudební produkce navíc dochází opakovaně k porušování hlasitosti produkce hudby. Občané z nejbližšího okolí žádají policii o zjednání nápravy. Také zástupci obce žádají místně příslušné obvodní oddělení o asistenci při řešení této situace, kde navíc hrozí bezprostředně riziko, že bude docházet k výtržnostem.
 
Účastníci technopárty v rámci středečního taktického cvičení byli poměrně radikální a na opakované výzvy policistů k ukončení nepovolené akce nereagovali a v místě docházelo k narušování veřejného pořádku. Proto byli podle scénáře cvičení na místo povoláni policisté pořádkové jednotky, kteří měli za úkol proti technařům zakročit. Účastníci technopárty zasahující ale policisty napadli a v místě konání akce navíc zapálili stan a osobní vozidlo, proto museli na místo vyjíždět také profesionální hasiči. Při incidentu došlo také ke zranění patnácti účastníků technopárty a mezi zraněnými byli také dva zasahující policisté. Z tohoto důvodu musely být na místo přivolány posádky zdravotnické záchranné služby. Někteří lehce zranění byli ošetřeni na místě a některé těžce zraněné museli záchranáři převézt na urgentní příjem jihlavské nemocnice.
 
„Hlavním cílem dnešního cvičení, které se svým námětem skutečně přibližovalo reálné situaci, která by mohla při pořádání podobných nepovolených akcí nastat, bylo ověřit si v praxi akceschopnost všech prvků záchranného systému. Chtěli jsme si vyzkoušet funkčnost, postup a taktiku složek integrovaného záchranného systému v podmínkách rozsáhlých policejních opatření, v tomto případě  pro udržení pořádku při akci typu technopárty,“ uvedl k záměru cvičení plk. Mgr. Radek Malíř, ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. 
 
V našem kraji se v průběhu letních měsíců konají akce typu technopárty hned na několika místech: Policisté v minulosti museli řešit řadu oznámení od občanů, kteří si stěžovali zejména na hlasitou produkci a žádali policisty, aby zakročili a hudební produkci v místě ukončili. Policisté mají ale v této souvislosti výrazně omezené pravomoci. Právě proto se středečního taktického cvičení v Jihlavě zúčastnili také starostové měst a obcí z Jihlavska a zástupci dalších orgánů veřejné správy, kteří mohou využít svých zákonných možností při řešení problémů, které s hudebními produkcemi typu technopárty souvisejí. Hlavním smyslem jejich setkání a účasti na cvičení proto bylo vymezit si jednotlivé pravomoce a pokusit se nastavit v rámci zákonných možností jednotný postup při řešení konkrétních problémů, které s pořádáním neohlášených akcí souvisejí.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
27. září 2014
 
 
 
 
 
Odkazy do noveho okna

Techno 2

Techno 2 

Detailní náhled

Techno 3

Techno 3 

Detailní náhled

Techno 4

Techno 4 

Detailní náhled

Techno 5

Techno 5 

Detailní náhled

Techno 6

Techno 6 

Detailní náhled

Techno 7

Techno 7 

Detailní náhled

Techno 8

Techno 8 

Detailní náhled

Techno 9

Techno 9 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem