Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Taktické cvičení AMOK 2017

KRAJ:  Policisté, hasiči a záchranáři prověřili součinnost při zákroku proti aktivnímu střelci. 

Taktické cvičení AMOK 2017, jehož hlavním cílem bylo prověření přípravy složek Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje při vzniku mimořádné události AMOK, se dnes uskutečnilo v Hodoníně na Úřadu práce.

Námět cvičení předpokládal, že v budově úřadu došlo k násilnému útoku ze strany klienta. Ten žádal po pracovnici vyplacení dávek v hmotné nouzi. Pracovnice muži sděluje, že na dávky nemá nárok. Dochází k výhružkám ze strany klienta vůči pracovnici úřadu. Ta přivolává zaměstnance ostrahy stisknutím tlačítka nouze. Pracovník ostrahy se snaží klienta uklidnit a vyvést z budovy úřadu. Muž vytahuje střelnou zbraň a smrtelně pracovníka ostrahy zraní. Na výstřel reaguje zaměstnanec ochranky a u přepážky vidí dalšího muže, který se snaží utéct. Snaží se jej zadržet, dochází k vážnému zranění pracovníka ochranky.

Do přistaveného vozidla spolupachatel nasedá a ujíždí směrem na Slovensko. V ten samý okamžik zaměstnanec ochranky mimořádnou událost ohlašuje na linku 158. V době incidentu je na úřadě přítomno cca 20 zaměstnanců a stejný počet klientů. Pachatel zůstává na místě a žádá vyhovění požadavků. Pokud se tak nestane, hrozí další střelbou po přítomných osobách. Na základě těchto získaných informací probíhá společný zásah složek Integrovaného záchranného systému.

Integrované operační středisko Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje  vysílá na místo policisty z organizačních článků krajského ředitelství včetně prvosledových hlídek. Tito policisté přijíždějí na místo události a neprodleně zahajují činnost podle plánu opatření pro případ vzniku mimořádné události AMOK – aktivní střelec. Přizván do akce je také policejní vrtulník. Úkolem zasahujících policejních složek je co nejrychleji střelce v prostorách budovy eliminovat. Provést bezpečnostní prohlídku a zajistit tím prostor, kde k útoku došlo. Následně zahájit třídění zraněných osob policisty. Probíhá také prohledávání okolí místa s cílem nalézt osoby, kterým se podařilo z budovy úřadu uniknout během útoku.Další policejní hlídky pronásledují podezřelé vozidlo. Řidič na výzvy policistů k zastavení vozidla nereaguje a hlídce dál ujíždí ve směru Slovenská republika. Operační důstojník vyhlašuje přeshraniční pronásledování. Komunikuje a spolupracuje se slovenskými policisty.

Dnešního taktického cvičení se zúčastnili jako pozorovatelé vedoucí představitelé cvičících složek. Za Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje plk. Leoš Tržil, za Hasičský záchranářský sbor plk. Jiří Pelikán, za Záchrannou zdravotnickou službu - náměstek pro krizovou připravenost a vzděláváí MUDr. Jana Kubalová, hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek, český policejní atašé v Bratislavě Petr Lessy, zástupci slovenské policie, zástupci Úřadu práce a další významní hosté. Možnost sledovat taktické cvičení měli také zástupci sdělovacích prostředků.

mjr. Bc. Štěpánka Komárová, 21. dubna 2017

vytisknout  e-mailem