Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Svezení ho může vyjít draho

Upozornil na sebe zbytečným přestupkem. Pak se ještě snažil policisty ošálit. Teď mu hrozí pokuta v řádu desetitisíců a zákaz řízení. 

V sobotu nedlouho před půlnocí si kriminalisté prvního policejního obvodu všimli stříbrného Fordu Focus, který se na Bubenském nábřeží otáčel v rozporu s předpisy ve světelné křižovatce. To bylo důvodem pro následnou silniční kontrolu.

Proto policisté jedoucí v civilním autě rozblikali majáky a rozsvítili červený nápis STOP POLICIE. Řidič ale i tak pokračoval v jízdě. Sice se nejednalo z jeho strany o jakékoli dramatické ujíždění, nicméně jednoznačně nerespektoval shora popsané pokyny. Navíc se ve Fordu začalo odehrávat cosi podivného, co zachytila i policejní kamera. Ještě před zastavením se totiž řidič a spolujezdec za volantem vyměnili, kdy původní řidič dokonce přesedl zpoza volantu až na zadní sedadlo.

Kriminalisté v tu chvíli nemohli tušit, proč se posádka Fordu k něčemu takovému odhodlala. Stejně tak nemohli vědět, kdo vlastně ve vozidle cestuje. Dle tvrzení kriminalistů by to nebylo poprvé, kdy by na základě dopravního přestupku odhalili, vypátrali a zadrželi například nebezpečného pachatele prchajícího dlouhodobě před spravedlností, nebo osobu, která předmětné vozidlo právě ukradla. Proto museli kriminalisté na vyvstalou situaci reagovat tak, jako by v autě seděl zmiňovaný nebezpečný pachatel.

Po zastavení obou aut následoval zákrok, při kterém policisté použili donucovací prostředek hrozba namířenou střelnou zbraní. Tento „donucovák“ muži zákona použili také proto, že se ve vozidle nacházely celkem čtyři osoby. Zároveň si také kriminalisté přivolali odpovídající posily.

Následným prošetřováním policisté zjistili, proč se osoby za volantem prohazovaly. Čtveřice mladíků si totiž vyrazila ze Středočeského kraje do metropole za nočním dobrodružstvím. Do Prahy je ale přivezl sedmnáctiletý mladík, který má sice řidičské oprávnění, ale pouze pro skupinu A, ale ne na osobní auto.

Jakmile se za jejich autem rozblikaly majáky, začali panikařit a napadlo je, že policisty ošálí tím, že se za volantem vymění. Zjevně jim ale tento jednoznačně „promyšlený“ a hlavně z pohledu policistů „originální“ trik nevyšel.

Sedmnáctiletého řidiče teď čeká správní řízení, ve kterém by mu za normálních okolností hrozila sankce 25 – 50 tisíc korun a zákaz řízení od jednoho do dvou let. Avšak s ohledem na to, že se jedná o mladistvého, hrozím trest poloviční. Pokutě neunikli ani ostatní cestující. Ti dostali pokutu za to, že ani jeden z nich nebyl při jízdě připoután.

por. Mgr. Tomáš Hulan 27. 7. 2017

vytisknout  e-mailem