Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Světový den proti násilí na seniorech

Právě dnes 15. června 2018 si připomeneme světový den proti násilí na seniorech, který byl vyhlášen mezinárodní Organizací spojených národů. 

Policie České republiky vnímá tuto problematiku jako velice závažnou. Odhalení a pomoc seniorským obětem násilí je totiž velmi komplikovaná, neboť tyto oběti často svůj problém tají, převládá v nich stud, pocity bezradnosti či izolace. Probíhá často skrytě, dlouhodobě a „nenápadně“ převážně v domácím prostředí či v ústavech. Senioři jsou v mnohých případech odkázáni na pomoc svých nejbližších, kterým bezmezně důvěřují a nechtějí jim ublížit.

Násilí na seniorech může mít rozmanité podoby, které obzvláště v rodinách začínají mírnějšími projevy, jako je okřikování, přikazování, ponižování či omezování. Může však vygradovat do podoby nadávek, zesměšňování, omezování osobní svobody či tělesným ublížením.

Nikdo však není povinen toto jednání a zacházení snášet. Ve většině případů je první projev násilí jen začátek, proto doporučujeme jednat hned a nepodceňovat situaci.

Jak by se tedy oběti násilí či osoby, mající podezření z týrání seniorů, měly zachovat?

  • Pokuste se násilí okamžitě zastavit
  • Vyhledejte odbornou pomoc (soc. pracovníky, lékaře, krizová centra, organizace pro pomoc obětem)
  • Pokud hrozí akutní nebezpečí, volejte okamžitě policii, která může násilníka na čas vykázat ze společného obydlí. Tento čas se poté může využít k budování nového začátku
  • Řešte problém pokud možno na samotném začátku

Seniorům také doporučujeme jako prevenci před násilím, týráním či zanedbáváním:

  • Udržovat kontakt se svými vrstevníky, sousedy a přáteli
  • Před převodem majetku se poradit s právníkem, který vám může nastínit potenciální rizika převodu a poradit, jak právně ošetřit setrvání v domácnosti i po jejím převodu
  • Trvat na dodržování vašeho soukromí v bytě i v ústavu
  • Pamatovat, že máte právo na informace a vlastní rozhodnutí

Policie České republiky se snaží tomuto nepřípustnému jednání předcházet řadou preventivních aktivit a mediálních výstupů, v rámci kterých zvyšuje povědomí o této problematice nejen u seniorů, ale také u široké veřejnosti. Z výčtu preventivního působení lze uvést například spolupráci s rádiem Dechovka, kde v pořadu „Možná přijde i podvodník, aneb Policie ČR radí“, prezentují policisté nejrůznější témata na ochranu seniorů (domácí násilí páchané na seniorech, zabezpečení domů, bytů a rekreačních objektů, policejní výslech seniora jako oběti nebo svědka, senior v dopravě, problematika „Šmejdů“, podvody na seniorech atd.).  Na úrovni jednotlivých Krajských ředitelství policie to jsou pak například projekty „Seniorská divadla“ či kniha povídek „Černá kronika aneb ze soudních síní“, která zachycuje nejčastěji páchané trestné činy na seniorech. V návaznosti na světový den proti násilí na seniorech se například policisté z Krajského ředitelství policie Pardubického kraje připojili do preventivní osvěty týkající se problematiky násilí na seniorech, která se konala 12. června v Pardubicích v Bubeníkových sadech. Zájemci se zde například dověděli řadu informací týkajících se kriminality páchané na seniorech, preventivní rady jak se bránit a kde případně hledat pomoc.

15. června 2018
por. Mgr. Lenka Sikorová
Odbor tisku a prevence
Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem