Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Šumaman 2023 má svého vítěze

KRAJ – Královéhradecká zásahová jednotka po šesté v řadě nenašla konkurenci! 

5 kluků, 6 vítězství v řadě, 45 kilometrová trať Šumamana s 10 mimořádně náročnými překážkami. Na 100% závodí, stejně jako na 100% slaví. Před stříbrnými medailisty si vytvořili 38 minutový náskok. DOHROMADY jim je 163 let, váží přibližně 400 kilo a s plnou výstrojí o dalších 125 kilo navíc. Jejich služba u policie dá v součtu více jak půl století a na královéhradecké zásahovce více jak čtvrt století. Tyhle kluci jedou vždy na maximum, jeden se spoléhá na druhého, a to jak při tomhle závodě, tak ve výkonu.

V sobotu 13.5.2023 v podvečerních hodinách skončil prestižní a náročný 26. ročník mimořádného závodu zásahových jednotek, armády a dalších složek IZS Šumaman 2023 u Lipenského jezera v Přední Výtoni. Po celém dni, kdy se bojovalo o umístění, ale také o putovní pohár ředitele, si nakonec s jednotlivými překážkami poradili nejlépe už po šesté v řadě policisté Královéhradecké zásahové jednotky, kteří i letos porazili týmy z dalších koutů České republiky. Poprvé se tak v historii tohoto extrémního závodu nějakému týmu podařilo obhájit vítězství už po šesté v řadě.

Samotný závod začínal už v šest hodin ráno, kdy na trať vyrazilo první pětičlenné družstvo. Poslední tým závod dokončil v sobotu v podvečer. Trat měřila 45 kilometrů mimo běh, jízdy na horském kole či raftu museli závodníci zdolat i mimořádně náročné překážky na zhruba deseti stanovištích. Závodníky čekali traverzy mezi stromy či skalami, pohyb na provazových žebřících, zdolání sítí v korunách stromů a podobné „laskominy“, kde se prověřovala nejen fyzická zdatnost a obratnost, ale i souhra celého týmu a schopnost si rychle poradit.

Jelikož je takový úspěch nevídaný, rozhodli jsme se kluky trochu vyzpovídat a zjistit, co za jejich úspěchem stojí. Dozvěděli jsme se tak, že tým se za těch šest let trochu proměnil a jen dva členové zůstali původní. Na závod se nepřipravují společně. Svou výkonnost si udržují individuálně celoročně. S blížícím se závodem však svou přípravu více směřují na daný typ zátěže. Závod je pak veskrze kolektivní záležitost, kdy se jeden spoléhá na druhého, stejně jako tomu je ve službě. Také prozradili, že letos poprvé se závod povedl bez zranění či poruch, kterých v minulosti bylo hned několik. Stejně jako při závodu jedou na sto procent, dokáží na sto procent oslavit i vítězství! Nezbývá než popřát, aby i sedmička byla pro ně šťastným číslem.

por. Mgr. Lucie Konečná
31.5.2023, 09:15hod.

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem