Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Šumaman 2010 - vítěz závodu

Jihočeský kraj, konkrétně Přední Výtoň o víkendu hostila policisty zásahových jednotek z celé republiky při vysoce prestižním závodu ŠUMAMAN 2010, který vyhrál jihočeský tým. (Hl. schránka 974 221 116)  

V sobotu o tomto víkendu proběhl u Lipenské přehradní nádrže v obci Přední Výtoň a jejím okolí, XIII. ročník prestižního a extrémně náročného závodu zásahových jednotek policie České republiky, ŠUMAMAN 2010 s doprovodným programem pro všechny návštěvníky, rodiny a děti.

Šumaman 2010 I.Šumaman 2010 I.


Na trati v délce kolem 45-50 km změřilo své síly, psychickou i fyzickou odolnost, třináct týmů policistů především zásahových jednotek z celé České republiky. Policisté přivítali mezi sebou i tým vojenské policie s názvem „ Adams Familly VP Praha“. Na start vyrazilo první družstvo v šest hodin ráno. Vždy po pětadvaceti minutách pak startovala další družstva. Náročnou trať zdolali závodníci kombinací běhu, jízdy na horských kolech a raftu. Po celé trati bylo rozmístěno celkem deset stanovišť, na kterých musel vždy celý tým plnit náročné úkoly na lanových drahách vysoko v korunách stromů či na skalních stěnách. Jedno stanoviště bylo označeno názvem „Překvapení“ a na závodníky zde čekala zhruba 3 metry vysoká plastová roura, kolmo postavená o průměru kolem 0,8 metrů, kterou museli závodníci překonat vnitřkem. Zde velmi záleželo na vhodné taktice.
Návštěvníci z řad občanů přímo viděli sportovce při plnění úkolů stanovišť, protože některá z nich, byla připravena v bezprostředním okolí Přední Výtoně. Trasa závodu tak obcí probíhala a vedla i kolem Svatého Tomáše.


V půl osmé večer byli slavnostně vyhlášeni vítězové před Penzionem Vyhlídka, kde bylo zázemí závodu. Na prvním místě se s časem 4:21:35 umístilo družstvo Jihočechů, které startovalo pod názvem „STS Chvojkovice Brod“. Druhé místo s časem 4:48:25 patřilo týmu s názvem „Extrémní sporty Hradec Králové“. Třetí místo obsadil tým „SKP Musado Plzeň A“. Pro představu o náročnosti závodu uvádím, že poslední třináctý tým, který doběhl do cíle ve večerních hodinách, měl čas přes osm hodin. Pro závodníky pak organizační tým připravil posezení s muzikou a ohňostroj.

Šumaman 2010 II.Šumaman 2010 II.


Celý sobotní den v okolí penzionu patřit mimo policejním sportovcům i všem velkým a malým návštěvníkům, pro které bylo připraveno na dvě desítky rozmanitých soutěží jak sportovního tak vědomostního charakteru. Celý den předváděli jihočeští policisté návštěvníkům ukázky ze své práce a také moderní policejní techniku. Ohromný ohlas přihlížejících vzbudil zejména policejní vrtulník, který předvedl ukázky spolupráce s policisty zásahové jednotky při slaňování, zadržení nebezpečného pachatele či vyzvedávání zraněné osoby z nepřístupného terénu.
 

Mgr. Jiří Matzner  pisjc@mvcr.cz

9. 5. 2010

 

vytisknout  e-mailem