Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Studentka malovala obrázky

JABLONEC NAD NISOU - Kterými zpříjemnila prostředí dětské výslechové místnosti. 

     Vznik dětské výslechové místnosti, která je umístěna v budově Obvodního oddělení Policie České republiky v ulici 5. května v Jablonci nad Nisou, se datuje k dubnu roku 2008. Nutnost jejího zřízení tehdy vznikla v důsledku narůstající kriminality páchané dětmi a na dětech a také z důvodu legislativních změn. Zřízení a provoz dětské výslechové místnosti lze hodnotit pouze pozitivně, jelikož práce s dětmi není lehká a vyžaduje osobní přístup ke každému vyslýchanému dítěti.
 
     Tato místnost je specifická v tom, že je vybavena hračkami, stavebnicemi, knížkami a dalšími věcmi pro děti, čímž se zcela naprosto liší od ostatních kanceláří. Dětská výslechová místnost je umístěna v odděleném prostoru, kam ostatní návštěvníci policie nemají přístup, což je nutné z důvodu psychické ochrany dítěte. Místnost je využívána pro práci s dětmi, a to zejména k výslechům dětí týraných, zneužívaných i šikanovaných.
 
     Zpravidla se jedná o děti ve věku předškoláků a žáků 1. stupně základních škol. Proto je velmi důležité, aby výslechy těchto dětí probíhaly v prostředí, které je pro ně příjemné. Zkušení kriminalisté, kteří jsou specialisty pro práci s dětmi, v takovém prostředí mohou i daleko snadněji ve vyslýchaných dětech vzbudit důvěru, což je velmi důležité.
 
     V uplynulých dnech se podařilo prostředí této dětské výslechové místnosti významně zpříjemnit. A to díky velmi šikovné a ochotné studentce třetího ročníku Střední uměleckoprůmyslové školy v Jablonci nad Nisou slečně Ivě Kouřilové, která na stěny místnosti namalovala obrázky s dětskými motivy. Ve svém volném čase tak dokázala zpříjemnit prostředí dětem, které k výslechům přicházejí často s velkým strachem a obavami. Práce s dětmi v rámci provádění řady úkonů vedených v rámci trestního řízení je velmi náročná jak pro kriminalisty, vyšetřovatele tak i pro děti samotné. Proto je důležité, aby prostředí, ve kterém úkony probíhají, bylo příjemné, přirozené a vzbudilo tak co nejrychleji důvěru mezi oběma stranami – vyslýchajícím policistou a vyslýchaným dítětem. Je zcela jisté, že právě nově namalované obrázky po stěnách místnosti k tomuto důvěryhodnému vztahu pomohou a komunikace s vyslýchanými dětmi bude v následujícím období pro policisty snadnější.
 
     V současné době již zbývá pouze tuto místnost dovybavit záznamovým zařízením, které umožní všem zúčastněným osobám sledovat průběh výslechu z oddělených prostor.
    
     Studentce Ivě Kouřilové za namalování obrázků v dětské výslechové místnosti děkujeme za sebe i za děti, kterým zcela jistě její malby na stěnách zpříjemní okamžiky spojené s úkony vedenými v rámci trestních řízení.
 
Studentka Iva Kouřilová při malování obrázků:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nprap. Dagmar Sochorová
6. prosince 2012
 
 
 
 
  

vytisknout  e-mailem