Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Střet se zvěří

LITOMĚŘICE – Je častou příčinou dopravních nehod. 

V uplynulých dnech vyjížděli policisté k několika dopravním nehodám, jejichž příčinou byl střet s lesní zvěří.

  • Dne 20. září v časných ranních hodinách vběhla řidiči do jízdní dráhy laň. Řidič jedoucí ve směru od obce Milešov na obec Velemín, se střetl se zvířetem při průjezdu levotočivou zatáčkou. Laň mu náhle vběhla do jízdní dráhy z levé strany. Pro krátkou vzdálenost již nešlo střetu zabránit. Ke zranění osob naštěstí nedošlo. Zvíře srážku nepřežilo. Dechová zkouška u řidiče byla negativní a škoda je vyčíslena na 20 tisíc korun.
  • U další nehody figurovalo divoké prase. K nehodě došlo 26. září před sedmou hodinou raní za obcí Račice ve směru jízdy na obec Předonín. Řidiči jedoucímu ve vozidle značky Toyota vběhlo nečekaně do jízdní dráhy divoké prase. Zvíře vyběhlo za zarostlého silničního příkopu a řidič střetu již nedokázal zabránit. Ke zranění osob nedošlo a prase po střetu zmizelo v křovinatém porostu. Hmotná škoda na vozidle je vyčíslena na 80 tisíc korun.
  • K další nehodě s lesní zvěří došlo 14. října poblíž obce Lovosice. Ve večerních hodinách vběhl řidiči jedoucímu od obce Lovosice na obec Siřejovice náhle do jízdní dráhy srnec. Na krátkou vzdálenost již nestačil řidič jedoucí ve vozidle značky Škoda nijak zareagovat. Ke zranění osob nedošlo. Zvěř byla na místě usmrcena a vznikla hmotná škoda na vozidle ve výši 10 tisíc korun. Uvedené dopravní nehody jsou předmětem dalšího šetření.

Policisté upozorňují řidiče, že ke srážce se zvěří může dojít v kteroukoliv denní dobu, nejčastěji však za svítání a za soumraku. Velké riziko hrozí i při nočním oslnění světlomety vozidla, kdy je zvíře oslněno, zmateno a zůstává strnule stát na vozovce. Prevencí vzniku těchto nehod je především snížení rychlosti jízdy v místech, kde je možný výskyt zvěře, zejména v úsecích označených příslušnou dopravní značkou „Pozor zvěř“, zraková kontrola obou stran silnice a soustředění se na možnost, že se zvíře náhle objeví. Zvířata se pohybují většinou ve skupinách, takže je pravděpodobné, že zahlédnuté zvíře nebude samo.

Pokud již k nehodě se zvířetem došlo, je zapotřebí učinit opatření, jako při kterékoliv jiné dopravní nehodě. Rozsvítit výstražná světla, použít reflexní vestu a umístit na silnici výstražný trojúhelník. Poraněné zvíře neodklízejte ze silnice sami, může vám způsobit zranění. Srážku se zvěří je nutné podle zákona nahlásit zástupci místně příslušného mysliveckého sdružení, který by měl zraněné zvíře zajistit či provést likvidaci uhynulého kusu. V případě nahlášení takového střetu policii, se o tento úkon postarají sami policisté.  

Za rok 2016 evidujeme 190 dopravních nehod, u nichž  byl příčinou střet se zvěří. V tomto roce od měsíce ledna do poloviny října došlo v litoměřickém okrese dosud k 144 nehodám s výše uvedenou příčinou.

Počet dopravních nehod se zvěří za rok 2016 v jednotlivých měsících: leden – 6; únor – 11; březen – 15; duben – 13; květen – 13; červen – 18; červenec – 13; srpen – 21; září – 9; říjen – 28; listopad – 18; prosinec - 25.

Počet nehod se zvěří za rok 2017 v jednotlivých měsících: leden – 12; únor – 26; březen – 10; duben – 17; květen – 11; červen – 13; červenec – 10; srpen – 17; září – 13; říjen (do 17. 10) – 15.

Litoměřice, 17. 10. 2017, nprap. Pavla Kofrová

Oddělení tisku a prevence Litoměřice

tel.: +420 974 436 207

email: krpulk.kr.pis.lt@pcr.cz

vytisknout  e-mailem