Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Střet s protijedoucím autobusem

Střet s protijedoucím autobusem, zranění řidiče, škoda za 80 tisíc Kč
Dne 22. 12. 2008 ve 13,55 hodin projížděl po Opavské ulici v Rýmařově 20 letý řidič z Břidličné s vozidlem Peugeot. Řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze vozovky a při průjezdu pravotočivou zatáčkou na mokrém povrchu komunikace dostal smyk. Vyjel vpravo mimo komunikaci, kde čelně narazil do pevné překážky - stromu. Následkem nárazu se vozidlo odrazilo zpět do vozovky, kde se v levé části střetlo s protijedoucím autobusem.
Z důvodu zranění v obličeji namohla být na místě nehody u řidiče vozidla Peugeot provedena dechová zkouška na alkohol. Následně byl však vyžádán odběr krve v nemocnici v Ostravě, kde byl muž letecky transportován. Podle předběžného vyjádření lékaře utrpěl řidič zlomeninu dolní čelisti a zlomeninu předloktí pravé ruky s dosud neupřesněnou dobou léčení.
U řidiče autobusu byla policisty OOP Rýmařov provedena orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu v dechu s negativním výsledkem. Řidič autobusu ani čtyři cestující, kteří se v danou dobu nacházeli v autobuse, následkem nehody neutrpěli žádná zranění. Na vozidle Peugeot vznikla škoda ve výši 30 000 Kč a na autobuse ve výši 50 000 Kč.
 
 
 
Havárie cyklisty, naměřena hodnota přes 1,5 promile alkoholu
Dne 22. 12. 2008 v 19,30 hodin byl na ulici Hlubčická v Krnově na chodníku přilehlém ke komunikaci nalezen 59 letý muž, u kterého se nacházelo pánské jízdní kolo. Při následném šetření však muž nedokázal podat vysvětlení, jak k dané situaci došlo ani si vybavit, zda jízdní kolo vedl nebo na něm jel po komunikaci. Na místě nebyl zjištěn žádný svědek události. Cyklista následkem havárie utrpěl poranění na hlavě a pohmožděniny na těle.
Dechová zkouška na alkohol byla u cyklisty pozitivní a vykázala hodnotu 1,56 promile alkoholu v dechu. Muž se podrobil lékařskému vyšetření s odběrem krve v nemocnici Krnov, kde zůstal hospitalizován.
Při havárii žádná hmotná škoda nevznikla.   
                                                
 
 
 
 Řízení bez řidičského oprávnění a pod vlivem alkoholu 
Ve večerních hodinách 20.12.2008 v obci Horní Benešov, část Luhy, na silnici druhé třídy byl policejní hlídkou kontrolován 31 letý řidič osobního motorového vozidla Seat Ibiza. Řidič při kontrole předložil občanský průkaz a osvědčení o registraci vozidla. Následně bylo také zjištěno, že není držitelem řidičského oprávnění. Orientační dechovou zkouškou byla muži naměřena hodnota 1,50 promile alkoholu v dechu. Z důvodu pozitivní dechové zkoušky byl vyzván k lékařskému vyšetření a odběru krve, kterému se dobrovolně podrobil v Podhorské nemocnici v Bruntále. Další jízda byla řidiči zakázána. Šetřením byla zjištěna skutečnost, že muž byl již v posledních dvou letech za obdobný čin spáchaný pod vlivem návykové látky postižen zákazem řízení motorových vozidel, vyslovený MěÚ v Bruntále.
 
 
Převoz řidiče do PASZ
V pondělí 22.12.2008 okolo 19 hodin v Krnově na ulici Bezručova, řídil osobní motorové vozidlo Škoda Favorit 50 letý muž z Krnova. Řidič byl kontrolován policejní hlídkou DI Bruntál a byla mu orientační dechovou zkouškou naměřena hodnota 2,17 promile alkoholu v dechu. Řidič se podrobil lékařskému vyšetření a odběru krve v nemocnici Krnov. Vzhledem k naměřeným hodnotám alkoholu byla důvodná obava o život a zdraví řidiče, proto byl následně zajištěn na OOP Krnov a eskortován na PAZS Opava.
Řidiči byl zadržen řidičský průkaz.
 
 
Řidič z místa nehody utekl, škoda přesáhla 150 tisíc Kč.
Dne 25.12. 2008 v 20,45 hodin došlo na úseku silnice u obce Mezina k dopravní nehodě. Dosud neznámý řidič osobního motorového vozidla Škoda Favorit z dosud nezjištěných příčin přejel do levé části komunikace - do protisměru a zde se bočně střetl s projíždějícím vozidlem Toyota Avensis, které řídil 33 letý řidič z Bruntálu. Řidič vozidla Toyota se snažil zabránit čelnímu nárazu, najel zcela vpravo za pravý okraj komunikace. Následně však došlo ke srážce mezi vozidly Škoda Favorit a Toyota.
Řidič vozidla Škoda z místa dopravní nehody utekl. Řidič vozidla Toyota byl podroben dechové zkoušce na alkohol s negativním výsledkem. Ke zranění osob nedošlo. 
Na vozidle Toyota vznikla škoda ve výši 150 000 Kč a na vozidle Škoda Favorit vznikla škoda ve výši 3 000 Kč.
Na místo dopravní nehody byl přivolán psovod se služebním psem, který vyhodnotil pachovou stopu neznámého řidiče, kterou sledoval až do obce Mezina. Případ nadále šetří SKUPINA DOPRAVNÍCH NEHOD Bruntál. 
 
 
Těžká zranění spolujezdce, náraz do veřejného osvětlení
V pátek 26.12.2008 ve 12,00 hodin na silnici mezi obcemi Krnov a Úvalno došlo k dopravní nehodě. Zde 20 letý řidič osobního vozidla BMW po projetí pravotočivé zatáčky nezvládl na přímém úseku pozemní komunikace řízení, dostal smyk a následně vyjel vlevo mimo komunikaci. Zde bočně (levou stranou vozidla ) narazil do sloupu veřejného osvětlení.
Při dopravní nehodě utrpěl řidič lehká zranění s blíže neurčenou dobou léčení a jeho spolujezdec 21 letý mladík utrpěl těžká zranění ( zlomeninu levého předloktí a tržnou ránu na krku ) s dobou léčení okolo 12 týdnů. Požití alkoholických nápojů bylo u řidiče vyloučeno na základě negativní dechové zkoušky. Na vozidle BMW vznikla škoda ve výši 50 000 Kč a na sloupu veřejného osvětlení ve výši 10 000 Kč.
 
 
                                                       
Krádež peněženky, škoda přesáhla 10 tisíc Kč. 
Dne 22.12.2008 v odpoledních hodinách v Bruntále na nám. Míru dosud neznámý pachatel využil nepozornosti 49 letého muže z Bruntálu a z pravé venkovní kapsy bundy mu odcizil pánskou koženou peněženku, černé barvy v hodnotě 500 Kč, ve které byla uložena finanční hotovost 9 700 Kč, platební karty a osobní doklady poškozeného.
 
 
Vloupání do sklepní kóje, Lichnov
V době od 20.12.2008 do 23.12.2008 dosud neznámý pachatel vnikl do sklepní kóje v panelovém domě v obci Lichnov. Po vytrhnutí kovové části petlice dřevěných dveří se dostal do prostoru sklepní kóje a zde odcizil benzínovou motorovou pilu v hodnotě 5 100 Kč. Součástí pily byl i manipulační klíč se šroubovákem a úzký kulatý pilník. Dále odcizil černý 5 litrový plastový kanystr, který obsahoval dva litry benzínu v hodnotě 150 Kč a 3 litrový plastový kanystr bílé barvy, v němž měla 53 letá majitelka 2 litry motorového oleje v hodnotě 200 Kč. Pachatel si  také odnesl 10 kg uskladněných brambor.
 
 
Pachatel si odnesl výčepní zařízení 
Na základě oznámení 48 leté ženy policisté šetří případ krádeže vloupáním. Majitelka při kontrole objektu budovy ( bývalá restaurace) v obci Rýžoviště zjistila, že dosud neznámý pachatel v průběhu měsíce prosince vnikl po rozbití okna v přízemí do objektu. Následně z prostoru výčepu demontoval a odcizil instalované výčepní zařízení, mosazné barvy s dvěma výčepními kohouty v celkové hodnotě 20 000 Kč. Pachatel odešel z místa činu přístupovou cestou a poškozené okno za sebou jen přivřel.
 
 
Dva případy vloupání do prodejen potravin
 
Dne 22.12.2008 okolo 21,00 hodin dosud neznámý pachatel vnikl na ulici Smetanovův okruh v Krnově na oplocený pozemek u rodinného domu a dostal se k zadní části prodejny s potravinami 56 leté majitelky. Jedná se o objekt tvořený dvěma oplechovanými stavebními buňkami. Zde pachatel po odstranění zámků a vypáčení dveří u zadního vchodu vnikl do prostoru skladu. Zde odcizil 4 ks dvoulitrových plastových lahví s obsahem různých druhů nealkoholických nápojů a 4 ks kusy skleněných lahví s obsahem vín různých značek. Dvě skleněné láhve s vínem však rozbil před vchodem. Následně byl při svém jednání vyrušen manželem majitelky. Z tohoto důvodu pachatel z místa utekl. Majitelce svým jednáním způsobil škodu ve výši 520 Kč.
 
 
V době od 22.12.2008 do ranních hodin 23.12.2008 v Malé Morávce poškodil dosud neznámý pachatel kovovou mříž na okně, které následně vykopl. Okenní mříž pachatel odhodil do potoka, který protéká vedle budovy. Vnikl do prostoru prodejny potravin. Zde odcizil uzeninu, sýry, různé druhy cukrovinek, kávu a víno. Svým jednáním 53 leté majitelce způsobil škodu poškozením zařízení ve výši 1 000 Kč a škodu odcizením zboží ve výši 9 770 Kč.
                                     
 
 Dva případy vloupání do vozidel
 
V obci Dolní Moravice dosud neznámý pachatel dne 25.12.2008 okolo 19 hodin využil nepřítomnosti 47 leté majitelky a po rozbití výplně zadních dveří vnikl do osobního motorového vozidla Škoda Octavia, které bylo uzamčené zaparkováno u krajnice místní komunikace před rodinným domem. Ze zadního sedadla odcizil dámskou semišovou kabelku, ve které se nacházela peněženka s osobními doklady, platebními kartami, úvěrovou kartou a finanční hotovostí ve výši 1 800 Kč.
 
Druhý případ policisté šetří v obci Heřmanovice, kde neznámý pachatel dne 25.12.2008 okolo 16 hodin vnikl po rozbití okna do vozidla VW Passat. Následně zde odcizil koženou pánskou příruční tašku v hodnotě 2 000 Kč, ve které byly uloženy bankovky polské měny v hodnotě 230 zlotých ( 1 700 Kč ). Rozbitím levého okna a odcizením věcí vznikla 50 letému majiteli ze Zlatých Hor škoda ve výši 4 500 Kč.
 
 
Krádež na osobě, Bruntál
Dne 27.12.2008 v době okolo 17 hodin v Bruntále na ulici Pionýrské před panelovým domem dosud neznámý pachatel přistoupil ze zadu k 40 leté ženě a z pravé ruky jí vytrhl dámskou koženkovou kabelku. Zde měla žena uloženou koženkovou peněženku s finanční hotovostí ve výši 1 000 Kč, platební kartu, uvěrové karety, které nechala poškozená zablokovat. Dále se v kabelce nacházely osobní doklady, mobilní telefon v hodnotě 6 000 Kč. Ke zranění poškozené ženy nedošlo.
Žena při šetření popsala pachatele jako muže ve věku okolo 30 let, výšky 175 cm, štíhlé sportovní postavy, světlých nebo rezavých vlasů, s knírem. Na sobě měl tmavé kalhoty, sportovní světlou bundu do pasu a na hlavě měl sportovní čepici s kšiltem.
 
Podnapilý muž rozbil skleněné dveře , převoz do PASZ
V sobotu 27.12.2008 v nočních hodinách v Horním Benešově na Strmé ulici 22 letý muž z Horního Benešova v podnapilém stavu rozbil pěstí pravé ruky skleněnou výplň vstupních dveří do sálu v Besedním domě. Svým jednáním si způsobil řezná poranění zápěstí ruky. Po příjezdu policejní hlídky na místo, byl podezřelý neustále agresivní. Snažil se i nadále demolovat další věci před restaurací. Nereagoval ani na výzvy policistů, aby upustil od svého protiprávního jednání. Proto byl na místě zajištěn a převezen k ošetření na chirurgickou ambulanci do Podhorské nemocnice Bruntál. Zde byl ošetřen a na doporučení lékaře převezen do PASZ v Opavě.
 
Odcizení lyžařského vybavení, škoda přesáhla 50 tisíc Kč
Dne 27.12.2008 v době od 15,00 hodin do 18,00 hodin na chatě v Malé Morávce- Karlov dosud neznámý pachatel vnikl po překonání uzamčených dveří do místnosti, určené pro úschovu lyží a lyžařského vybavení. Zde následně odcizil osm páru sjezdových carvingových lyží s vázáním, několik kusů sjezdových holí a přepravní vaky na lyže. Pachatel odcizením věcí způsobil majitelům celkovou škodu ve výši 52 980 Kč.
 
 
   vrchní inspektor nprap. ing. Křištofová Ivana
 pisbr@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem