Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Střet nákladního vozidla a rychlíku

JIHLAVSKO: Řidič nákladního vozidla se při dopravní nehodě těžce zranil 

Ve čtvrtek 3. září třináct minut po třinácté hodině jsme cestou linky 112 přijali oznámení o železniční nehodě, která se stala v Lukách nad Jihlavou na nechráněném železničním přejezdu na ulici Předbořská.
 
Podle prvotního oznámení se zde střetl osobní vlak a nákladní automobil. Policisté integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vyslali okamžitě na místo nejbližší policejní hlídky. Policisté na místě zjistili, že se jedná o střet  rychlíku R 664, který jel ve směru od Brna na Jihlavu, a nákladního vozidla značky Iveco Eurocargo. Nákladní vozidlo řídil padesátiletý řidič a s vozidlem projížděl po komunikaci ve stejném směru jako vlak. Na železničním přejezdu chtěl přejet koleje a odbočit vpravo k místní pile. Na železničním přejezdu řidič nerespektoval světelné výstražné znamení, vjel na přejezd v době, kdy svítilo červené výstražné světlo a bylo v provozu zvukové výstražné znamení, a došlo ke střetu s projíždějícím rychlíkem.
 
V rychlíku, který měl zapojených pět vagonů, v době střetu cestovalo třicet cestujících, včetně strojvedoucího. Nikdo nebyl při střetu zraněn. Řidič nákladního vozidla utrpěl těžké zranění, se kterým musel být vrtulníkem letecké záchranné služby transportován do nemocnice v Brně. Policisté provedli u řidiče i strojvedoucího dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Provoz na železniční trati byl zastaven a pro cestující na této trati byla zřízena náhradní autobusová doprava. Na vlakové soupravě došlo ke škodě ve výši asi 1 800 000 korun. Nákladní vozidlo bylo po střetu zcela zničeno a způsobená škoda přesahuje částku 300 000 korun.
 
Na místo dopravní nehody byl vyslán kompletní výjezd služby kriminální policie a vyšetřování z územního odboru Jihlava. Kriminalisté místo nehody, vlak i havarovaný nákladní automobil důkladně ohledali a nehodu zadokumentovali. Kabina z havarovaného vozidla byla zajištěna pro účely trestního řízení. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení po podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. V případě prokázání viny hrozí viníkovi za tento skutek trest odnětí svobody v trvání šesti měsíců až pěti let nebo zákaz činnosti. Další okolnosti nehody vyšetřují jihlavští kriminalisté.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
4. září 2015

vytisknout  e-mailem