Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Střet kamionu s vlakem

PELHŘIMOVSKO: Řidiče kriminalisté obvinili 

Osmapadesátiletého řidiče nákladního vozidla, jednalo se o státního příslušníka Bosny a Hercegoviny, který zavinil středeční dopravní nehodu na železničním přejezdu u obce Obrataň, obvinili pelhřimovští kriminalisté ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. V případě prokázání viny hrozí řidič trest odnětí svobody až na pět let.

Dopravní nehoda se stala ve středu 27. září. Policisté integrovaného operačního střediska přijali oznámení  patnáct minut před devátou hodinou ranní. Nehoda se stala na silnici I/19 u obce Obrataň na Pelhřimovsku. Na místo vyjely nejbližší policejní hlídky. Policisté prvotním šetřením zjistili, že řidič jízdní soupravy – jednalo se o tahač s návěsem -  projížděl po silnici ve směru od obce Obrataň a jel směrem na  obec Lejčkov. Na železničním přejezdu za obcí Obrataň nerespektoval světelné signály přejezdového zabezpečovacího zařízení, svítící střídavě červeným světlem, nerespektoval ani zvukové signály přejezdového zabezpečovacího zařízení a vjel na železniční přejezd v době, kdy tudy projížděl osobní vlak. Ve vlaku, který projížděl po železniční trati ve směru  od Chýňova směrem na Obrataň, cestovalo v době nehody pětadvacet osob.

Došlo k nárazu osobního vlaku do zadní části návěsu nákladního automobilu a následně k nárazu návěsu do sloupu světelného výstražníku. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Zdravotníci na místě ošetřili řidiče nákladního vozidla a jednoho cestujícího z vlaku bez nutnosti jejich převozu do zdravotnického zařízení.  Při dopravní nehodě vznikla hmotná škoda v celkové výši téměř 2 500 000 korun. Silnice zůstala v místě dopravní nehody po celý den zcela neprůjezdná, neboť se na ni vysypal převážený náklad- ocelový granulát v pytlích. Patnáct minut po šestnácté hodině byl provoz na silnici v místě dopravní nehody obnoven. Do té doby museli policisté odklánět provoz na objízdné trasy. Zastavený musel být také provoz na železniční trati.

Policisté provedli u řidiče i strojvedoucího dechové zkoušky s negativními výsledky. Na místo byl vyslán kompletní výjezd služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Pelhřimov. Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení, řidiče nákladního vozidla zadrželi a umístili ho v policejní cele. Ve čtvrtek 28. září obvinili pelhřimovští kriminalisté řidiče ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let. Cizinec je stíhán na svobodě.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

1. říjen 2017

vytisknout  e-mailem