Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

AKTUALIZACE - Střelbu na vozidlo řeší středočeská policie

KRAJ - Muže, který střílel po osobním vozidle a následně i cisterně s PHM, středočeští kriminalisté obvinili ze zvlášť závažného zločinu vraždy ve stadiu pokusu a z obecného ohrožení. Hrozí mu až výjimečný trest. 

AKTUALIZACE TISKOVÉ ZPRÁVY

V lednu 2020 zahájili krajští kriminalisté trestní stíhání 35letého muže z Prahy pro pokus zvlášť závažného zločinu vraždy spáchaného na dvou a více osobách, a to podle § 140 odst. 1, 3a trestního zákoníku, a to na základě zjištěných skutečností, že z vozidla BMW střílel po projíždějícím osobním vozidle a následně i cisterně, která převážela PHM.

Začátkem června 2020 podal vrchní komisař v souvislosti s tímto případem návrh státnímu zástupci na zastavení trestního stíhání, a to s ohledem na výsledky znaleckých zkoumání, která policie obdržela. Státní zástupce tento návrh akceptoval a s odkazem na trestní řád, § 172 odst. 1, písm. e) - tedy, že obviněný v době činu nebyl pro příčetnost trestně odpovědný, trestní stíhání 35letého muže zastavil.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
15. července 2020

__________________________________________________________________________________________________________

Prvotní zprávu k případu naleznete na tomto odkazu:
https://www.policie.cz/clanek/strelba-na-vozidlo-na-pisecku-podezrely-zadrzen-pripad-prebira-stredocesky-kraj.aspx

V průběhu prověřování případu střelby na osobní vozidlo Škoda Kodiaq ze strany řidiče BMW bylo zjištěno, že k tomuto incidentu došlo na silnici I/4 v katastru obce Zalužany, tedy ještě na území Středočeského kraje. S ohledem na místní a věcnou příslušnost proto jihočeští policisté postoupili případ do Středočeského kraje, kde se jím zabývají krajští kriminalisté. Ti také dnes krátce po půlnoci zahájili proti 35letému muži z Prahy trestní stíhání pro pokus zvlášť závažného zločinu vraždy spáchaného na dvou a více osobách, a to podle § 140 odst. 1, 3a trestního zákoníku.

Při vyšetřování případu kriminalisté zjistili, že muž nestřílel jenom po osobním vozidle, ale na území Jihočeského kraje zasáhl několika výstřely ještě další vozidlo, a to nákladní cisternu převážející pohonné hmoty, kdy výstřely naštěstí zasáhly pouze vrchní plášť cisterny. Na základě tohoto skutku sdělili kriminalisté 35letému muži obvinění ještě z dalšího, v tomto případě dokonaného trestného činu, a to z obecného ohrožení podle § 272 odst. 1 trestního zákoníku.

V průběhu dne budou prováděny další procesní úkony, mimo jiné výslech obviněného muže. Souběžně budou také policejní potápěči ze Zásahové jednotky Jihočeského kraje propátrávat řeku Otavu, a to zda se v ní nenachází zbraň, ze které 35letý muž střílel.

Dnešního dne budou také kriminalisté pravděpodobně navrhovat vazbu obviněného muže, a to z důvodu, aby se nevyhýbal trestnímu stíhání, a aby případně svou trestnou činnost neopakoval, o kterém bude rozhodovat Okresní soud v Příbrami.

Vyšetřování případu střelby tedy i nadále pokračuje a vzhledem k tomu, že není vyloučeno, že mohl 35letý muž zasáhnout zbraní ještě další vozidla, žádáme veřejnost o spolupráci. Pokud někdo zaznamenal, mezi 05.00 a 10.00 hodinou dne 15. ledna 2020 – mezi Prahou a Pískem - střelbu na vozidlo, nebo má poškozené vozidlo od střelné zbraně, ať své informace sdělí policistům na lince 158.

35letý muž, který podle rejstříku trestů nebyl v minulosti pravomocně odsouzen za žádný trestný čin, je v případě tohoto incidentu a potvrzení viny před soudem, ohrožen trestní sazbou od 15 do 20 let, nebo trestem výjimečným.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
Oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
16. ledna 2020

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem