Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Střelba v Radotíně

Posilněn alkoholem a se zbraní v ruce vyrazil sjednávat pořádek. Nyní je podezřelý ze dvou trestných činů. 

Nedlouho před osmou večer přijali operátoři linky tísňového oznámení o střelbě v ulici V Sudu v 
Praze 5. Jelikož nebyly v danou chvíli zřejmé další okolnosti celé události, vyrazily na místo takzvaně prvosledové hlídky, které jsou pro takové situace vyzbrojeny a vycvičeny. Událost byla o to vážnější, že ke střelbě mělo dojít na tamní ubytovně.

Po příjezdu na místo sdělili svědci celé události policistům takové prvotní informace, na základě kterých vše vypadalo „pouze“ jako událost přestupkového charakteru, konkrétněji řečeno jako přestupek proti občanskému soužití. Dále se muži zákona dozvěděli, že střelec ještě před příjezdem policistů utekl do nedalekého lesíka.

Jelikož se jednalo o poměrně rozsáhlou lokalitu, vyslal operační důstojník na místo další posily z řad pohotovostní motorizované jednotky a speciální pořádkové jednotky, a danou oblast dokonce monitoroval a po muži pátral i vrtulník.

Díky těmto přijatým opatřením se třiačtyřicetiletého podezřelého podařilo vypátrat a zadržet za poměrně krátkou dobu. Ten se před policisty schovával v rigolu poblíž tamní železniční tratě.

Muž byl posléze, krom jiného, podroben i orientační dechové zkoušce, neboť jednoznačně vykazoval známky notné podnapilosti. A její výsledek tuto domněnku i následně potvrdil. Na displeji přístroje se objevila hodnota přesahující tři a půl promile.

Jakmile byla situace zadržením podezřelého uklidněna a nehrozilo žádné další nebezpečí, prošetřili policisté událost v celém jejím kontextu. Při tom zjistili, že třiačtyřicetiletý muž přišel na ubytovnu se zbraní v ruce údajně proto, aby prý „umravnil“ její hlučné obyvatele. Dále jim kladl za vinu, s největší pravděpodobností neopodstatněně, že určitě mohou za to, že má opětovně vykradenou nemovitost.

V tomto směru nutno zmínit, že byť by měl k danému jednání třiačtyřicetiletý muž jakýkoli bohulibý důvod, i tak není oprávněn řešit vyvstalou situaci tímto způsobem.

S ohledem na jeho notnou podnapilost nebylo možné se zadrženým provádět jakékoli úkony. Nicméně i tak nyní celou událost policisté prošetřují pro podezření z trestných činů výtržnictví a nebezpečné vyhrožování, za což podezřelém v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Nicméně shora popsaná událost nebyla jedinou dramatickou situací, kterou museli pražští policisté toho podvečera řešit. Další podobnou událost řešili policisté o dvě hodiny dříve.

por. Mgr. Tomáš Hulan 24. 8. 2017

vytisknout  e-mailem