Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Střelba v Praze - Aktualita

V úterý kolem jedenácté hodiny dopolední jsme přijali na linku 158 oznámení o střelbě v budově úřadu práce v ulici Bělehradská v Praze 2. 

Aktualita 30. 6. 2021

Zadrženého kriminalisté vyslechli v postavení podezřelého, muž vypovídal, s kriminalisty spolupracuje, činy popisuje a doznává se. Standardní kroky trestního řízení budou probíhat v následujících hodinách a dnech, kdy předpokládáme zahájení trestního stíhání pro několik trestných činů, mezi které patří i vražda, za což mu hrozí až výjimečný trest. Dále budeme dávat podnět na jeho vzetí do vazby a žádat o vypracování znaleckého posudku mimo jiné ohledně jeho psychického stavu.

Podle prozatímních zjištění vše nasvědčuje tomu, že motivem jednání muže byla msta za příkoří, která mu měla být v minulosti údajně způsobena.

Z dosud provedených úkonů v rámci prověřování a výslechu podezřelého vyplývá, že chtěl pokračovat v páchání zvlášť závažných zločinů, které měly být namířeny proti osobám, se kterými měl v posledních letech spory. Jednalo se jak o rodinné příslušníky, úředníky různých institucích, bývalé kolegy ze zaměstnání, zaměstnavatele, tak i pracovníky orgánů činných v trestním řízení. V podstatě se dá říci, že měl spory s každým, s kým přišel do styku a tento okruh osob byl veliký.

Včera v nočních hodinách jsme našli i hledané vozidlo Hyundai Santa Fe, které podezřelý užíval a pyrotechnik u něj provedl prohlídku, která byla negativní na nástražný výbušný systém. Ve vozidle byla nalezena po domácku vyrobená zbraň typu brokovnice. S největší pravděpodobností byla schopna střelby, ale to bude muset ještě potvrdit nebo vyvrátit balistik.

Případ výbuchu v bytě v Libni z této soboty kriminalisté původně kvalifikovali jako nedovolené ozbrojování. Nicméně později jak na základě balistického zkoumání, tak výpovědi podezřelého byl tento skutek překvalifikován na trestný čin vražda ve stádiu pokusu. Podle předběžných zjištění byl v bytě umístěn nástražný střelný systém, který by mohl způsobit smrt osobě, která otevře dveře od jedné z místností. Toto ještě bude také samozřejmě předmětem vyšetřování a bude potřeba tuto skutečnost potvrdit nebo vyvrátit znaleckým posudkem. Nicméně již v tuto chvíli můžeme říci, že jen díky takticky správnému postupu policistů v bytě při jeho prohlídce, nepřišel nikdo k vážné újmě nebo smrti. Policista, který byl na místě zraněný, se zotavuje a ještě tento týden by měl nastoupit zpět do služby.

V rámci práci na případu kriminalisté zjistili, že v roce 2016 podezřelý písemně urážel a vyhrožoval poškozené pracovnici úřadu práce, jelikož si v minulosti podal žádost o podporu v nezaměstnanosti, která mu byla zamítnuta. Tato písemná výhrůžka byla kvalifikována jako přestupek proti občanskému soužití a oznámena správnímu orgánu úřadu městské části Praha 2. Do současné doby, tedy téměř celých pět let, nemáme informaci o tom, že by se poškozená v této souvislosti opětovně obrátila na policii, s tím, že by jí podezřelý znovu kontaktoval, nebo jakkoliv atakoval.

Fotografie zajištěné zbraně je přiložena pod tiskovou zprávou.

kpt. Jan Daněk

Informace ze dne 29. 6. 2021

Policisté po příjezdu na místo zjistili, že neznámý muž vstoupil do budovy úřadu, kde začal střílet. Ten svým jednáním způsobil pracovnici úřadu práce střelné poranění a bezprostředně po střelbě z místa utekl. Zraněná žena byla na místě ošetřena lékařem a ve velmi vážném stavu převezena do nemocnice. I přes velkou snahu lékařů v nemocnici těžkým poraněním podlehla.

Policisté okamžitě začali pátrat po muži ve věku kolem šedesáti let, který měl na hlavě tmavou čepici s kšiltem a přes rameno měl černou tašku. Policisté z Útvaru rychlého nasazení provedli bezpečnostní prohlídku budovy, kdy zjistili, že se střelec v budově již nenachází. Stovky policistů okamžitě začaly pátrat v bezprostředním okolí a prověřovaly další místa, kde by se pachatel mohl nacházet. Do pátrání byl okamžitě nasazen i policejní vrtulník.

Na základě dalšího šetření kriminalisté začali pracovat s jednou z vyšetřovacích verzí, která směřovala k hledanému šestašedesátiletému nebezpečnému muži, který polil ve Středočeském kraji ženu kyselinou. Fotografie tohoto muže i s veškerými informacemi byla již v ranních hodinách zveřejněna ve všech médiích i na sociálních sítích Policie České republiky. V daný okamžik kriminalisté nevyloučili spojitost i se sobotním výbuchem nástražného střelného systému, při kterém byl zraněn policista.

Na základě dalšího šetření a spolupráce s veřejností byl během velmi krátké chvíle upřesněn popis střelce. Muž měl na sobě světlemodrou kostkovanou košili, světlé kraťasy, na hlavě měl černou kšiltovku s červeným kšiltem a na zádech černý batoh. Na nohou měl bílé boty a vysoko vytažené bílé ponožky a obvazem ovázané levé lýtko.

Již od prvního okamžiku jsme média i veřejnost požádali o pomoc při pátrání. Jelikož bylo důvodné podezření, že je muž ozbrojený, tedy velmi nebezpečný, apelovali jsme na veřejnost, aby se jej nikdo nesnažil zadržet! Veškeré informace byly přijímány na linku 158. V průběhu odpoledne jsme od občanů přijali velké množství poznatků, které jsme okamžitě velmi důkladně prověřovali. Bohužel žádné z oznámení nás nedovedlo k hledanému muži.

Díky velmi dobré práci kriminalistů z Obvodního ředitelství Prahy I. se podařilo krátce před patnáctou hodinou muže vypátrat v centru Prahy a za pomoci donucovacích prostředků zadržet. Šestašedesátiletý muž měl u sebe nelegálně drženou střelnou zbraň. Policisté muže omezili na osobní svobodě a převezli na místě příslušné oddělení policie.

Motiv jeho jednání a spojitost s dalšími případy kriminalisté nyní zjišťují.

video ze zadržení naleznete zde:
https://youtu.be/…ZD4


video z eskorty zadrženého:

https://youtu.be/…f28
 


29. 6. 2021
mjr. Ing. Eva Kropáčová

Odkazy do noveho okna

1 FOTO batoh II

1 FOTO batoh II 

Detailní náhled

2 FOTO batoh

2 FOTO batoh 

Detailní náhled

3 Foto zbraně II

3 Foto zbraně II 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem