Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

POL POINT - kontaktní místo policie

KRAJ - Středočeská policie zavádí nové bezkontaktní způsoby komunikace občanů s policií. 


ZAVEDLI JSME MOŽNOST MODERNÍHO, RYCHLÉHO A EFEKTIVNÍHO ZPŮSOBU KOMUNIKACE OBČANA S POLICIÍ


Krajské ředitelství policie Středočeského kraje zlepšilo dostupnost poskytovaných služeb při plnění úkolů v oblasti veřejného pořádku a trestního řízení. Nabízíme občanům, jako první v Policii České republiky, technické zařízení, které slouží k podání oznámení jakéhokoliv protiprávního jednání, či spáchání trestného činu. Vše můžete oznámit prostřednictvím systému POL POINT (asistované digitální služby).

Zařízení POL POINT je dalším ze způsobů, jak podat nebo doplnit již podané oznámení o protiprávním jednání. Toto zařízení je vybudováno na základech videokonferenčního systému.  Konkrétní komunikace je možná prostřednictvím bezobslužného zařízení, které je umístěné na označeném kontaktním místě policie, nebo přímo z místa pobytu oznamovatele, jednoduchou obsluhou vlastního zařízení (personální počítač, notebook, tablet, mobilní telefon).  Na straně policie je videokonferenční zařízení obsluhováno zkušeným policistou z centrálního místa - z oddělení příjmu trestního oznámení (dále jen "OPTO"), který provádí zápis výslechu. Přenos výslechu je šifrován a ukládán na záznamové zřízení. Zařízení POL POINT umožňuje provedení výslechu, aniž by oznamovatel musel vstoupit do fyzického kontaktu s policisty nebo opustit místo svého pobytu. 

Technické zařízení POL POINT zvyšuje také ochranu obětí trestných činů. Právem obětí trestných činů je ochrana před druhotnou újmou, která nebývá způsobena trestným činem, ale může vzniknout v důsledku obavy z přístupu policie nebo negativním vnímáním samotného procesu řízení.  Kvůli strachu z odsouzení okolím nebo pro ovlivnění předsudky a mýty oběť čin často nehlásí. Takovými činy často bývají nejen znásilnění nebo jiného sexuálního útoky, ale i domácí násilí a další činy, které narušují tělesnou nebo psychickou integritu oběti.

Zařízení POL POINT je určeno nejen obětem trestných činů, které byly poškozeny jednáním pachatelů, ale i oznamovatelům, kteří chtějí podat jakékoliv trestní oznámení, přičemž upřednostní výhody videokonferenčního způsobu vedení výslechu.

Vedení výslechu prostřednictvím videokonference POL POINT je v souladu s platnými zákony. Zařízení POL POINT nenahrazuje tísňové volání. V případě tísně, tedy ohrožení zdraví, či života, je nutné volat tísňovou linku 158.

___________________________________________________________________________________

Zařízení POL POINT bylo spuštěno do pilotního projektu 1. února 2020 do 31. prosince 2020. Po dobu pilotního projektu byl provoz omezen pouze na pracovní dny. Od  ledna 2021 je zařízení POL POINT v rutinním provozu – tedy každý den (včetně víkendů a svátků) v době od 8:00 do 22:00 hodin.

vytisknout  e-mailem