Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Středočeská policie zavádí do výcviku policistů virtuální realitu

KRAJ - Pomocí virtuální reality a tří nasimulovaných scénářů se mohou policisté při svém výcviku zdokonalovat v rychlém rozhodování, vyhodnocování situace a taktice. 

Středočeská policie zkouší již půl druhého roku nový prvek, který chce v nejbližších týdnech zařadit do běžného výcviku policistů. Jedná se o virtuální realitu, kterou si jako první vyzkouší policisté z tzv. prvosledových hlídek.

Pro potřeby výcviku byly pomocí této nové technologie – virtuální reality - vytvořeny tři modelové situace, které umožní policistům interaktivně řešit situace v téměř identickém prostředí reality, tedy i s realistickými zvukovými i vizuálními podněty:

  1. Výcviková  střelnice: Tento scénář simuluje situaci, kdy je policista konfrontován s útočícím nebezpečným pachatelem. Cílem je trénovat reakce v krizových situacích a zlepšit schopnost policisty rychle se orientovat a reagovat.
     
  2. Bytový prostor: Policisté se v tomto scénáři setkají s ozbrojeným pachatelem v bytovém prostředí. Zde se klade důraz na taktiku vstupu a zajištění místa, minimalizaci rizika pro civilist a efektivní zvládnutí situace.
     
  3. Školní objekt: Třetí scénář simuluje útok ozbrojeného útočníka v prostředí školy. Policisté budou trénovat koordinaci akcí a rychlé rozhodování za účelem minimalizace škod a ochrany životů.

Virtuální prostředí je navrženo tak, aby co nejvěrněji simulovalo reálné podmínky a situace, ve kterých se policisté mohou ocitnout. Tato nová technologie umožňuje policistům trénovat v bezpečném prostředí, což zvyšuje jejich připravenost a schopnost řešit krizové situace efektivněji. "Virtuální realita nám umožňuje trénovat naše policisty v bezpečném a kontrolovaném prostředí, které je velmi blízké reálným situacím a podmínkám, se kterými se mohou v praxi setkat. Tímto způsobem zvyšujeme jejich připravenost, schopnost rychle rozhodovat a reagovat v případech mimořádných událostí,“ uvedl ředitel středočeské policie, generál Václav Kučera.

Virtuální realita je schopna simulovat komplexní operace, které vyžadují také koordinaci s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému (IZS), které jsou vždy na místě závažného protiprávního jednání. Tento nový způsob výcviku posiluje schopnost spolupráce, koordinace a kooperace mezi různými týmy, což je klíčové pro rychlé a efektivní řešení situací.

Zefektivnit, zlepšit a posunout výcvik středočeských policistů pomocí nové technologie – virtuální reality, bylo možné realizovat i díky více jak dvoumiliónovému daru Středočeského kraje. Investice do výcviku v rozšířené virtuální realitě pro policisty mohou přinést mnohostranné a dlouhodobé výhody, zejména v oblasti zlepšení dovedností, bezpečnosti a efektivity práce policistů.

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
7. března 2024

vytisknout  e-mailem