Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Stop kriminalitě!

Preventivní rozhlasová kampaň bude varovat seniory před rizikovými situacemi!  

Senioři patří dlouhodobě mezi nejohroženější skupiny naší společnosti. Jejich mnohdy osamocený způsob života, důvěřivost a především touha po sociálním kontaktu z nich dělá snadný cíl a přitahuje k nim pozornost různých zlodějů, podvodníků a násilníků.
 
Na základě zvýšeného počtu případů kriminality páchané na seniorech v měsíci lednu a únoru 2012 byl rozkazem ředitele Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy (dále jen KŘP hl. m. Prahy) zřízen pracovní tým „SENIOR“. Za dobu svého dosavadního působení (od března 2012), se týmu podařilo zadržet 35 pachatelů trestné činnosti a objasnit celkem 221 případů.
 
Při pohledu do policejních statik je patrné, že působení týmu výrazně ovlivnilo počet okradených, podvedených a oloupených seniorů v Praze. Zatímco v první polovině roku 2012, kdy tým začal působit, bylo evidováno 213 případů kriminality páchané na seniorech. V druhé polovině roku 2012 se podařil snížit tento nápad na 110 případů. Při porovnání této kriminality za období leden – srpen letošního roku, kdy bylo spácháno 131 případů, se stejným obdobím loňského roku, kdy bylo spácháno 264 případů, se jedná o pokles o 133 případů!
 
Nedílnou součástí působení týmu je ipreventivní činnost. Preventivní rady policisté seniorům předávají na setkáních realizovaných především ve spolupráci s vedením pražských městských částí, dále v klubech seniorů a v domech s pečovatelskou službou. Toto téma je také prezentováno na akcích pro seniory a policejně preventivních akcích pro veřejnost. Zmíněná problematika byla také prostřednictvím článků s preventivními radami rozesílána do tiskových periodik jednotlivých pražských městských částí.
 
Faktem však zůstává, že tyto preventivní aktivity oslovují nejčastěji tzv. aktivní seniory, kteří se plně zapojují do aktivního života a sami vyhledávají informace, jak nebezpečným situacím předcházet. Z poznatků získaných při vyšetřování jednotlivých případů bylo zjištěno, že častým společníkem v domácnostech seniorů je rozhlasový přijímač. S cílem oslovit co nejvíce seniorů a dostat informace o této problematice také mezi neaktivní seniory, navázali policisté dlouhodobou spolupráci s Českým rozhlasem Regina (dále jen ČRo Regina).
 
Výsledkem této spolupráce je společná rozhlasová kampaň KŘP hl. m. Prahy a ČRo Regina s názvem „STOP kriminalitě“, realizovaná za finančního přispění hlavního města Prahy z prostředků vyčleněných na prevenci kriminality. V průběhu září a října bude ČRo Regina několikrát denně vysílat krátké spoty, popisující nejčastější situace, při kterých jsou senioři v ohrožení. Do vysílání bude postupně nasazeno celkem 8 různých spotů, které jsou inspirované skutečnými případy.
 
 
por. Bc. Ladislav Beránek – 9.9. 2013

vytisknout  e-mailem