Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Stíhat či nestíhat, to je, oč tu běželo

15. října 2015 – Detektivové ÚOOZ zasahovali v rámci akce VIDKUN. 

Na případu podezření ze zneužívání pravomocí úřední osoby pracovali detektivové ÚOOZ přes rok. Do jejich hledáčku se postupně dostávaly osoby, které se měly podílet na ovlivňování některých trestních kauz a únicích informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření.
Den „D“ byl stanoven na 13. října 2015. V ranních hodinách se detektivové ÚOOZ objevili současně na různých místech v Olomouckém kraji a v Praze. Prováděné úkony trestního řízení si vyžádaly jejich přítomnost na Policejním prezidiu ČR, Krajském úřadě Olomouckého kraje, Krajském ředitelství policie Olomouckého kraje a řadě dalších míst, kde jednotlivé úkony probíhaly.
Postupně bylo zadrženo či předvedeno několik osob. Další osoby byly vyzvány k podání vysvětlení. Většina těchto osob byla po ukončení naplánovaných úkonů ještě v týž den propuštěna. Provedeno bylo mimo jiné také větší množství domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor.
Vyšetřovatel ÚOOZ následně obvinil 4 zadržené osoby. Dva z obviněných jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, jeden z nich navíc i pro přijetí úplatku. Třetí osoba je stíhána pro účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby a čtvrtý z obviněných je stíhán pro podplacení.
Mezi čtveřicí obviněných jsou dva důstojníci Policie ČR v činné služně. V případě prokázání viny v rozsahu obvinění hrozí obviněným tresty odnětí svobody v rozsahu od 1 do 10 let. Na 3 z obviněných byl podán státním zástupcem návrh na vazbu.
Případem se detektivové ÚOOZ i nadále zabývají. Další informace, vzhledem k probíhajícímu vyšetřování, nebudou ze strany ÚOOZ poskytovány a k případu se bude vyjadřovat výhradně dozorující Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

vytisknout  e-mailem