Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Státní zástupci s policisty řešili problematiku domácího násilí

Seminář pořádalo Nejvyšší státní zastupitelství.  

     Dne 9. listopadu 2016 proběhla v budově Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje vzdělávací akce týkající se problematiky domácího násilí, kterou pořádalo Nejvyšší státní zastupitelství. Seminář zahájil 1. náměstek nejvyššího státního zástupce JUDr. Igor Stříž.

     Policisté a krajští státní zástupci řešili otázky domácího násilí zejména z pohledu linie trestního řízení. Kromě rozebírání stávající metodiky, upozorňovali na různé problémy, které se vyskytly při řešení této problematiky.

     Ředitel krajského ředitelství plk. Mgr. Pavel Krákora byl velmi rád, že mohl přivítat zástupce nejvyššího státního zastupitelství, a že policisté specializující se na tuto problematiku mohli s odborníky rozebrat své dotazy a připomínky. Sám si je vědom, že domácí násilí je specifický problém celé společnosti a je potřeba se této oblasti věnovat. Policisté v Plzeňském kraji provedli 25 vykázání a obětem se intenzivně věnují.

     Listinou základních práv a svobod je zaručeno, že každý člověk má právo na život, na zachování lidské důstojnosti a osobní svobody. Z listiny také vyplývá, že lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i právech. Základní lidská práva potírá právě domácí násilí. To probíhá napříč společenským spektrem, není omezeno věkem, vzdělaností ani zeměpisnou polohou. Jeden společný znak však má, a to že probíhá za zavřenými dveřmi, většinou mezi manžely či jinak blízkými osobami. Díky vysoké latenci se v minulosti o takových případech vůbec nemluvilo, a už se vůbec neřešilo, zda nedochází k protiprávnímu jednání.  Naštěstí je dnes díky legislativním změnám vše jinak. I policisté se snaží této problematice věnovat a neustále se vzdělávat.

mjr. Ing. Martina Korandová
10. listopadu 2016

Odkazy do noveho okna

Seminář domácí násiilí

Seminář domácí násiilí 

Detailní náhled

Seminář domácí násilí

Seminář domácí násilí 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem