Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Statistika správních vyhoštění, odepření vstupu a podaných žádostí o mezinárodní ochranu

Žadatel se domáhal informací o počtu rozhodnutí o správním vyhoštění vydaných na mezinárodních letištních v České republice. K těmto informacím požadoval rozdělení údajů dle počtu rozhodnutí vydaných na vstupu či příletu, státní příslušnosti osob, kterým bylo uloženo správní vyhoštění na příletu a informace o počtu osob mladších než 18 let , kterým bylo rozhodnutí uděleno. Dalšími požadovanými informacemi byly počty cizinců, kterým byl ve stejném období odepřen vstup na mezinárodních letištích v České republice ve smyslu §9 odst.1 zák. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců, státní příslušnost techto osob a data v kolika případech se jednalo o osoby mladší než 18 let. Žadatel se dále datazoval na počty cizinců, kteří podali žádost o udělení mezinárodní ochrany policii na hraničním přechodu ve smyslu §3a odst.1 písm.a) bod 1. zák. o azylu na mezinárodních letištních v České republice, jaká byla jejich státní příslušnost a kolik z těchto cizinců bylo osobou mladší než 18 let a také pořadoval úda 

Žadatel se domáhal informací o počtu rozhodnutí o správním vyhoštění vydaných na mezinárodních letištních v České republice. K těmto informacím požadoval rozdělení údajů dle počtu rozhodnutí vydaných na vstupu či příletu, státní příslušnosti osob, kterým bylo uloženo správní vyhoštění na příletu a informace o počtu osob mladších než 18 let , kterým bylo rozhodnutí uděleno. Dalšími požadovanými informacemi byly počty cizinců, kterým byl ve stejném období odepřen vstup na mezinárodních letištích v České republice ve smyslu §9 odst.1 zák. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců, státní příslušnost techto osob a data v kolika případech se jednalo o osoby mladší než 18 let. Žadatel se dále datazoval na počty cizinců, kteří podali žádost o udělení mezinárodní ochrany policii na hraničním přechodu ve smyslu §3a odst.1 písm.a) bod 1. zák. o azylu na mezinárodních letištních v České republice, jaká byla jejich státní příslušnost a kolik z těchto cizinců bylo osobou mladší než 18 let a také pořadoval údaje o počtu cizinců, kteří podali žádost o udělení mezinárodní ochrany policii v přijímacím středisku ve smyslu §3a odst.1 písm.a) bod 2. zák. o azylu na mezinárodních letištních v České republice, jaká byla jejich státní příslušnost  a kolik z těchto cizinců bylo osobou mladší než 18 let. Veškeré požadované statistiky se týkaly období měsíců říjen, listopad a prosinec 2017.

Policie České republiky poskytla žadateli tyto informace :

Správní vyhoštění byla v uvedeném období vydána pouze Inspektorátem cizinecké policie na Mezinárodním letišti Václava Havla v Praze. Správní rozhodnutí nejsou statována dle jednotlivých státních příslušností a také nejsou sledována dle směru vstup a výstup. V tomto období nebylo rozhodnutí o správním vyhoštění vydáno žádné osobě mladší 18-ti let. Správních rozhodnutí bylo od října do prosince 2017 vydáno celkem 58 (říjen - 19, listopad - 17, prosinec - 22)

Odepření vstupu byla ve sledovaném období vydána pouze Inspektorátem cizinecké policie na Mezinárodním letišti Václava Havla v Praze. V prosinci 2017 bylo odepření vstupu vydáno 2 cizincům mladším 18-ti let. Cizinci měli ukrajinskou (rok narození 2014) a arménskou (rok narození 2000) státní příslušnost. Celkový počet vydaných odepření vstupu ve sledovaném období dosáhl 61 (říjen - 25, listopad - 23, prosinec - 13).                                                                                                                                                                                                                           Členění vydaných odepření vstupu dle státní příslušnosti v jednotlivých sledovaných měsících v roce 2017:

                                   říjen                 listopad           prosinec

ALB                            1                      3                      0

ARM                           1                      0                      2

BLR                            0                      1                      0

DZA                            0                      2                      0

GEO                           2                      0                      0

CHN                           5                      0                      1

IND                             0                      1                      1

KAZ                            0                      2                      0

KOR                           1                      0                      0

LBY                            1                      0                      0

NPL                            1                      0                      0

PAK                            0                      1                      0

PHL                            0                      0                      1

ROU                           1                      0                      0

RUS                           3                      5                      1

SAU                            1                      0                      0

SYR                            4                      1                      0

TUR                            0                      1                      0

UKR                           1                      2                      3

VNM                           2                      1                      0

XXB                            1                      1                      4

(XXB – uprchlíci dle Konvence 1951)

YEM                           0                      1                      0

ZWE                           0                      1                      0

Žádosti o mezinárodní ochranu byly v období od října do listopadu 2017 podány pouze na Inspektorátu cizinecké policie na Mezinárodním letišti Václava Havla v Praze. Z celkového počtu 16-ti žádostí o mezinárodní ochranu podaných ve sledovaném období roku 2017 (říjen - 5, listopad - 6, prosinec - 5) byla pouze jedna podána nezletilou osobou (rok narození 2002), a to v měsíci listopadu.

Statistika žádostí o mezinárodní ochranu podaných v přijímacím středisku ve smyslu §3a odst.1 písm. a) bod 2. zák. o azylu na mezinárodních letištních v České republice, není Ředitelstvím služby cizinecké policie statována. Žadateli bylo doporučeno obrátit se na Ministerstvo vnitra České republiky Odbor azylové a migrační politiky, do jejichž rezortu přijímací střediska pro cizince patří.

kpt. Mgr. Jindřiška Pospíšil Kaminská, 8. února 2018

vytisknout  e-mailem