Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Statistika kriminality za rok 2023

Praha venkov - VÝCHOD – Policie České republiky vyhodnotila kriminalitu za uplynulý rok. 

V loňském roce došlo na území okresu Praha venkov - Východ k poklesu kriminality o 28 případů. Celkem bylo spácháno 1496 trestných činů, z čehož jich bylo objasněno přes třicet čtyři procent.

Nejvíce se na kriminalitě podílela majetková trestná činnost v počtu 649 činů, jde o pokles oproti roku 2022 o 19 případů. Nejčastějším druhem majetkové trestné činnosti jsou stále krádeže prosté a krádeže vloupáním. 

Případů kybernetické kriminality evidujeme v roce 2023 celkem 209. V porovnání s rokem 2022 je to o 13 případů více. Zde si pachatelé za využití důmyslných metod a účinných psychologických postupů počínají velmi sofistikovaně a objasnitelnost případů je obtížná.

V oblasti násilné trestné činnosti evidujeme celkem 180 případů, což je o 15 méně než v roce 2022. V minulém roce došlo ke dvěma pokusům vraždy, které kriminalisté objasnili.

U mravnostní kriminality došlo v roce 2023 k celkem 42 případům, což je o 3 více než v předešlém roce.

Počet hospodářských trestných činů byl 92, tedy o 19 více než v roce 2022.

Nejčastějším druhem majetkové trestné činnosti jsou stále krádeže prosté a krádeže vloupáním. V oblasti kybernetické a ostatní kriminality páchané v kyberprostoru evidujeme nárůst napříč celou republikou. V loňském roce jsme v rámci Územního odboru Praha venkov – východ zaznamenali opět navýšení tohoto druhu kriminality a z tohoto důvodů vnímáme oblast kybernetické kriminality jako jednu z priorit roku 2024.

prap. Veronika Borovičková 
7.února 2024

vytisknout  e-mailem