Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Statistika kriminality v Karlovarském kraji

KARLOVARSKO – Objasněnost dosáhla téměř 70 procent.  

Za první pololetí roku 2016 evidují policisté Krajského ředitelství Karlovarského kraje 2 570 trestných činů. Oproti předešlému období je to o 588 skutků méně než za stejné období roku 2015. Policisté s objasněností 69,73% se řadí v objasněnosti na první příčku.

Násilná trestná činnost

V prvním pololetí došlo v Karlovarském kraji k 201 trestným činům, s objasněností 88,56% případů ( ve stejném období loňského roku došlo k 293 násilným trestným činům s objasněností 78,84%. Z celkového počtu se v 97 případech dopustil skutku recidivista. Celkově policisté pro spáchání násilného trestného činu trestně stíhají 221 osob. Nejčastěji policisté řešili úmyslné ublížení na zdraví (61), porušování domovní svobody (46) a nebezpečné vyhrožování (34).

Kriminalisté vyšetřovali 4 případy zvlášť závažného zločinu vraždy, přičemž 3 případy ve stádiu pokusu a 1 případ vraždy dokonané.

Závažný násilný trestný čin prověřovali kriminalisté v únoru, kdy na sídlišti v Sokolově 66 letý muž německé státní příslušnosti, v úmyslu usmrtit, bodl nožem svojí přítelkyni do horní části těla, a poté z místa uprchl pryč. Kriminalisté na základě oznámení policejního orgánu ze Spolkové republiky Německo provedli šetření a následný vstup do bytu, kde byla nalezena 36 letá žena bez známek života. Pachatel byl zadržen policisty ve Spolkové republice Německo. Krajští kriminalisté po provedeném rozsáhlém prověřování a výsleších osob obvinili 66 letého cizince ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy. Následně dali podnět státnímu zástupci Krajského státního zastupitelství v Plzni k vydání návrhu na evropský zatýkací rozkaz, který byl soudcem vydán. Na základě tohoto evropského zatýkacího rozkazu kriminalisté podali žádost o předání obviněného muže – občana Spolkové republiky Německo z Německa do České republiky k trestnímu stíhání, což bylo po více než dvouměsíčním úsilí korunováno úspěchem. Obviněný muž byl vzat do vazby. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od deseti do osmnácti let.

Mravnostní trestná činnost

I u mravnostních trestných činů kriminalisté zaznamenali oproti loňskému roku pokles. V prvním pololetí kriminalisté prošetřovali 34 trestných činů, s objasněností 76,47%. Nejčastěji řešili pohlavní zneužívání a znásilnění, kde se jim podařilo objasnit více jak 82% těchto případů.

Majetková trestná činnost

V oblasti majetkové trestné činnosti bylo zjištěno 1 149 trestných činů s objasněností 47,08%. U krádeží vloupáním zaznamenali kriminalisté pokles o 51 skutků, u krádeží prostých pokles o 162 skutků a u ostatních majetkových trestných činů naopak nárůst o 35 skutků.

Začátkem dubna se sokolovským kriminalistům podařilo dopadnout muže, který ve Spolkové republice Německo v katastru obce Frankfurt nad Mohanem odcizil luxusní osobní motorové vozidlo značky Audi. Pachatel s tímto odcizeným vozidlem projel téměř přes celé Německo až na území České republiky, kde v dopoledních hodinách zaparkoval odcizené vozidlo na parkovišti před místním obchodním domem v Sokolově a z místa utekl. Díky velmi dobré a rychlé práci sokolovských kriminalistů se jej podařilo během krátké doby zadržet. Jednalo se o 25letého cizince.  Policejní komisař proti němu zahájil trestní stíhání, na jehož podkladě byl cizinec obviněn ze spáchání zločinu krádeže. Následně podal podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby, přičemž skončil ve vazební věznici. 

Hospodářská trestná činnost

V první polovině letošního roku došlo k 308 hospodářským trestným činům. Objasnit se policistům do současné doby podařilo 75,32% (vloni došlo 468 hospodářským trestným činům s objasněností 69,23%). Celkem kriminalisté zahájili trestní stíhání 300 osob, z nichž 81 byli recidivisté a v 92 případech se jednalo o ženy. Z hospodářských trestných činů patří mezi nejčastěji spáchané činy podvod (67), úvěrový podvod (59), neoprávněné držení platebního prostředku (45) a pojistný podvod (28).

Kriminalistům se podařil objasnit případ podvodu, kterého se měl dopustit 26letý muž z Ostrova. Muž pod různými smyšlenými záminkami vylákal z několika žen, se kterými měl vztah, částku přesahující 10 miliónů korun v úmyslu si je nechat a použít pro svoji potřebu. Podvedeným ženám předkládal různé padělané listiny např. kupní smlouvy nebo výpisy z katastru nemovitostí, aby je přesvědčil, že jejich peníze investuje do nákupu nemovitostí a poté je se ziskem prodá. Dokonce také falšoval písemnou komunikaci s policií, advokáty či jinými institucemi, aby svoje historky podpořil. Nikdy však svěřené peníze neinvestoval a ponechával si je pro svoji potřebu. Takto získané peníze utrácel za dovolené po celém světě a život v luxusu.

Ostatní kriminalita

Celkem policisté zaevidovali 440 skutků, z nich objasnili 89,09% (v loňském roce evidovali 492 skutků). Trestně stíhali celkem 423 osob, z toho 227 recidivistů. Mezi nejčastější trestné činy patří maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání (192), výtržnictví (97) a nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy (73).

Kriminalisté v oblasti drogové problematiky odhalili celkem za první pololetí 11 pěstíren konopí a 2 varny OPL. Zajistili necelých 7 kilogramů látky Metamfetamin, téměř 25 kilogramů sušiny Cannabis, více jak 4 000 rostlin Cannabis, 2 000 tablet anabolických steroidů a 35 kilogramů látky Kokain.

Na začátku dubna provedli karlovarští kriminalisté domovní prohlídku domku v Sadově u Karlových Varů, při které odhalili rozsáhlou pěstírnu konopí. Kriminalisté na místě zajistili více jak 20 kilogramů sušiny marihuany a přibližně 300 rostoucích rostlin. Na místě byl zadržen 49 letý uživatel domu. Za provozování zařízení pro intenzivní pěstování rostlin konopí tzv. „indoor způsobem“, v němž za pomoci elektro a vzduchotechniky a dalších předmětů a látek pěstoval rostliny konopí, ho kriminalisté obvinili ze spáchání trestného činu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V případě prodeje takového množství drogy Marihuny na černém trhu by si mohl přijít na částku v řádu několika milionů korun. Obviněný muž skončil ve vazební věznici.

nprap. Zuzana Týřová
nprap. Kateřina Krejčí
29. 7. 2016

Odkazy do noveho okna

Krajské ředitelství KVK

Krajské ředitelství KVK 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem