Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Statistika kriminality Plzeň - město

PLZEŇ - Městské ředitelství policie Plzeň eviduje celkem 4898 případů, které byly kvalifikovány jako trestný čin. 

Statistika kriminality za rok 2017 Plzeň – město

Policisté na teritoriu Městského ředitelství policie Plzeň za rok 2017 od 1. ledna do 31. prosince zaznamenali celkem 4898 případů, které byly kvalifikovány jako trestný čin, což je v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 168 případů více. Policisty bylo objasněno 42 % z celkového nápadu trestné činnosti.  Je ovšem nutné zohlednit, že vyšetřování některých případů stále probíhá a proto se nejedná o konečná čísla, co se týče objasněnosti případů. Přestože jsme v loňském roce zaznamenali mírný nárůst trestné činnosti, z dlouhodobého hlediska má kriminalita klesající tendenci. Dle statistik vyplývá, že nejvíce zaznamenaných trestných činů v Plzeňském kraji, bylo spácháno právě na území Městského ředitelství policie Plzeň. Škoda způsobená pachateli trestné činnosti dosahuje částku přesahující 189 miliónů korun.

vývoj nápadu.png

Městské ředitelství policie Plzeň je zatíženo množstvím kriminogenních faktorů. Vysoká míra fluktuace osob, velká anonymita, množství pracovních sil z okolních měst, či států, to vše jsou faktory, které ovlivňují míru kriminality na našem území. Pozitivním hlediskem ovšem je, že jsme v roce 2017 zaznamenali pokles spáchaných násilných trestných činů. Oproti roku 2016 násilných trestných činů evidujeme o 83 případů méně.

podíl jednotlivých.png

Majetkové trestné činy jsou jako v předchozích letech nejčastějším skutkem páchaném na území Městského ředitelství policie Plzeň. V roce 2017 se nejčastěji vyskytovaly krádeže prosté (rok 2016 – 1684 skutků, rok 2017 – 1816 skutků), následovaly krádeže vloupáním (rok 2016 – 518 skutků, rok 2017 – 609 skutků. V této oblasti páchané kriminality policisté zaznamenali mírný nárůst spáchaných skutků na našem teritoriu. Z hlediska porovnání s jednotlivými územními odbory Městské ředitelství policie Plzeň řeší téměř 60 % z celkového počtu majetkových trestných činů celého krajského ředitelství.

majetek.pngkrádeže.png

V uplynulém roce 2017 evidujeme méně spáchaných násilných trestných činu. Násilné trestné činy patří mezi nejzávažnější možnou kriminalitu vůbec.  Policistům se daří i tuto trestnou činnost velmi dobře rozkrývat a dopadnout pachatele.  Úspěšnost objasněnosti činí téměř 66 %. Nejvíce násilných trestných činů, které policisté zaznamenali, byly kvalifikovány jako úmyslné ublížení na zdraví (celkem 131 případů), následovala loupež (celkem 54 případů), porušování domovní svobody (celkem 51 případů) a nebezpečné vyhrožování (celkem 47 případů).

násil.TČ.pngnásilné činy.png

Na území Městského ředitelství policie Plzeň policisté evidují celkem 40 případů mravností kriminality. Oproti loňskému roku je zaznamenán pokles, a to o 9 případů.

mravnost.png

mravnost.krim.png

                                                                                                                                                        

Drogová problematika se nevyhýbá ani našemu území.  V souvislosti s touto problematikou evidujeme mírný nárůst případů oproti roku 2016.  Nutno podotknout, že i zde je objasněnost téměř 60%.

drogy.png
 

Trestné činy kvalifikované jako maření úředního rozhodnutí a vykázání a sprejerství má v roce 2017 tendenci vzrůstající, ovšem naopak tendenci klesající má například trestný čin výtržnictví ( rok 2016 -84 skutků, rok 2017 – 68 skutků) , dále evidujeme o 5 úmyslně založených požárů méně.

ostatní.png
 

Ze zbývající kriminality policisté na území Městského ředitelství policie Plzeň v loňském roce prověřovali celkem 413 případů, 119 z nich se týkalo trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a opilství. Oproti roku 2016 těchto skutků evidujeme o 79 méně. Meziroční pokles policisté evidovali také u případů zanedbání povinné výživy.

zbývající.png

Statistika hospodářské trestné činnosti hovoří o mírném nárůstu spáchaných skutků. V roce 2017 policisté evidovali 588 případů, což je o 42 více oproti roku 2016. Objasněnost kriminality takzvaných bílých límečků je téměř poloviční.

hospodařina.png

hospod.krim.png

prap. Hana Rubášová
15. února 2018

vytisknout  e-mailem