Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Statistika dopravních nehod za rok 2023

KROMĚŘÍŽSKO: V loňském roce zemřelo při nehodách 7 osob. 

V loňském roce řešili dopravní policisté na silnicích v okrese Kroměříž 793 nehod, s tzv. ohlašovací povinností. Předloni to bylo 907.

V roce 2023 přišlo o život vlivem dopravních nehod celkem sedm osob. Převážně se jednalo o chodce a motocyklisty. v roce 2022 to bylo deset lidí. Přitom kolikrát stačilo jen málo – nepřeceňovat své síly, přizpůsobit rychlost jízdy povětrnostním podmínkám, stavu a povaze komunikace, připoutat se a být vidět! Těžké zranění loni utrpělo 13 osob, stejný počet jako předloni. V roce 2023 bylo 232 lehce zraněných, v roce 2022 pak 226.

Mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu patří chodci a cyklisté. Důležité proto je, aby cyklisté i chodci byli mimo jiné v provozu řádně vidět. Chodci jsou povinni mít na sobě za snížené viditelnosti mimo obec prvky z retroreflexního materiálu. Policisté apelují na všechny účastníky silničního provozu, aby toto dodržovali a co víc, aby nosili reflexní prvky i v obcích a to zejména tam, kde je osvětlení nedostačující.

Loni jsme řešili 58 nehod zaviněných řidičem nemotorového vozidla a deset nehod, které zavinili samotní chodci. Dopravních nehod způsobených pod vlivem alkoholu bylo loni 47, předloni 52. Loni jsme také vyšetřovali deset nehod, které způsobili řidiči pod vlivem drog.

V obcích se loni událo 432 nehod, předloni 388. Nejčastěji k nehodám docházelo v úterý a ve čtvrtek, nejméně pak v neděli. Nejčastější příčinou dopravních nehod byl nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost, nedání přednosti nebo nesprávné předjíždění. 

Nehody často zavinila zvěř nebo domácí zvířata. Loni jich bylo sraženo 195. Ke srážkám se zvěří obecně dochází na okrajích lesů, v lese a u polí, a to většinou v brzkých ranních hodinách nebo k večeru. Nejčastěji se setkáváme se střety se srnci, srnami, laněmi, daňky, ale i divokými prasaty, zajíci či bažanty. Občas se vyskytnou i srážky s domácími zvířaty (pes, kočka). 

Bezpečnost na silnicích patří mezi hlavní priority Policie ČR. Provádíme proto řadu dopravně bezpečnostních akcí. Snažíme se tak eliminovat dopravní přestupky a tím i nehody, které mají mnohdy fatální následky. Realizujeme také preventivní projekty zaměřené i na další účastníky silničního provozu, především cyklisty a chodce, protože právě oni jsou nejohroženějšími účastníky silničního provozu.

26. ledna 2024, por. Radomír Šiška, DiS.

vytisknout  e-mailem