Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Statistika dopravních nehod na Uherskohradišťsku za rok 2019

UHERSKOHRADIŠŤSKO: V loňském roce na Uherskohradišťsku při nehodách zemřeli tři lidé. 

V loňském roce řešili dopravní policisté na silnicích v okrese Uherské Hradiště 1171 nehod, předloni pak 1049.

V roce 2019 přišli o život tři lidé, v roce 2018 zemřelo na uherskohradišťských silnicích pět osob.

https://www.policie.cz/clanek/zpravodajstvi-zlinskeho-kraje-zpravodajstvi-uo-uherske-hradiste-cyklista-stret-neprezil.aspx

https://www.policie.cz/clanek/zpravodajstvi-zlinskeho-kraje-zpravodajstvi-uo-uherske-hradiste-tragicka-dopravni-nehoda.aspx

https://www.policie.cz/clanek/celni-srazka-dvou-osobnich-vozidel-si-vyzadala-lidsky-zivot.aspx

Těžké zranění loni utrpělo 20 lidí, předloni 24. V roce 2019 bylo 422 lehce zraněných, v roce 2018 pak 420.

Mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu patří chodci a cyklisté. Důležité proto je, aby cyklisté i chodci byli v provozu řádně vidět. Loni jsme řešili 45 nehod s účastí chodců a 63 nehod s účastí cyklistů.

Dopravních nehod způsobených pod vlivem alkoholu bylo loni 63, předloni 57. Loni jsme také vyšetřovali dvě nehody, které způsobili řidiči pod vlivem drog.

V obcích se loni událo 646 nehod, předloni 616. Mimo obec se v roce 2019 stalo 525 nehod, v roce 2018 pak 433. Nejčastěji k nehodám docházelo ve čtvrtek a v pátek, nejméně pak v neděli. Ve dne se stalo 781 nehod, v noci pak 390. Na suchém neznečistěném povrchu řidiči bourali 982x, na mokrém povrchu 142x a na namrzlé či zasněžené vozovce 36x. Na suché, ale znečištěné komunikaci pak v pěti případech.

Nejčastější příčinou dopravních nehod byl nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost, nedání přednosti nebo nesprávné předjíždění. 

Nehody často zavinila zvěř nebo domácí zvířata. Loni jich bylo sraženo 307 (z toho deset domácích), předloni 211. Ke srážkám se zvěří obecně dochází na okrajích lesů, v lese a u polí, a to většinou v brzkých ranních hodinách nebo k večeru. Nejčastěji se setkáváme se střety se srnci, srnami, laněmi, daňky, ale i divokými prasaty, zajíci či bažanty. Občas se vyskytnou i srážky s domácími zvířaty (pes, kočka). 

Bezpečnost na silnicích patří mezi hlavní priority Policie ČR. Provádíme proto řadu dopravně bezpečnostních akcí. Snažíme se tak eliminovat dopravní přestupky a tím i nehody, které mají mnohdy fatální následky. Realizujeme také preventivní projekty zaměřené i na další účastníky silničního provozu, především cyklisty a chodce, protože právě oni jsou nejohroženějšími účastníky silničního provozu.

15. ledna 2020, por. Mgr. Simona Kyšnerová

vytisknout  e-mailem