Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Statistika dopravních nehod na Kroměřížsku za rok 2019

KROMĚŘÍŽSKO: V loňském roce na Kroměřížsku při nehodách zemřel jeden člověk. 

V loňském roce řešili dopravní policisté na silnicích v okrese Kroměříž 829 nehod, předloni pak 762.

V roce 2019 přišel o život jeden člověk, v roce 2018 zemřeli na silnicích dva lidé.

https://www.policie.cz/clanek/tragicka-dopravni-nehoda-117771.aspx

Těžké zranění loni utrpělo 23 osob, předloni 17. V roce 2019 bylo 214 lehce zraněných, v roce 2018 pak 224.

Mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu patří chodci a cyklisté. Důležité proto je, aby cyklisté i chodci byli v provozu řádně vidět. Loni jsme řešili 26 nehod s účastí chodců a 36 nehod s účastí cyklistů.

Dopravních nehod způsobených pod vlivem alkoholu bylo loni 45, předloni 44. Loni jsme také vyšetřovali pět nehod, které způsobili řidiči pod vlivem drog.

V obcích se loni událo 385 nehod, předloni 354. Mimo obec se v roce 2019 stalo 444 nehod, v roce 2018 pak 408. Bouralo se také na dálnici, za loňský rok tam evidujeme 40 nehod, za předloňský 19. Nejčastěji k nehodám docházelo ve čtvrtek a v pátek, nejméně pak v neděli. Ve dne se stalo 530 nehod, v noci pak 299. Na suchém neznečistěném povrchu řidiči bourali 637x, na mokrém povrchu 140x a na namrzlé či zasněžené vozovce 44x. Na suché, ale znečištěné komunikaci pak ve čtyřech případech.

Nejčastější příčinou dopravních nehod byl nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost, nedání přednosti nebo nesprávné předjíždění. 

Nehody často zavinila zvěř nebo domácí zvířata. Loni jich bylo sraženo 292 (z toho sedm domácích), předloni 247. Ke srážkám se zvěří obecně dochází na okrajích lesů, v lese a u polí, a to většinou v brzkých ranních hodinách nebo k večeru. Nejčastěji se setkáváme se střety se srnci, srnami, laněmi, daňky, ale i divokými prasaty, zajíci či bažanty. Občas se vyskytnou i srážky s domácími zvířaty (pes, kočka). 

Bezpečnost na silnicích patří mezi hlavní priority Policie ČR. Provádíme proto řadu dopravně bezpečnostních akcí. Snažíme se tak eliminovat dopravní přestupky a tím i nehody, které mají mnohdy fatální následky. Realizujeme také preventivní projekty zaměřené i na další účastníky silničního provozu, především cyklisty a chodce, protože právě oni jsou nejohroženějšími účastníky silničního provozu.

15. ledna 2020, por. Mgr. Simona Kyšnerová

vytisknout  e-mailem