Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Statistika dopravní nehodovosti za rok 2017 Plzeň – město

PLZEŇ - V roce 2017 došlo k jednomu tisíci dopravních nehod na území Městského ředitelství policie Plzeň. 

Statistika dopravní nehodovosti za rok 2017 Plzeň – město

Na území Městského ředitelství policie Plzeň došlo v loňském roce k celkem jednomu tisíci dopravních nehod, při kterých přišlo o život 13 osob. Dle statistik je patrné, že počet dopravních nehod je na stejné úrovni. Důležité je také podotknout, že se do statistik nepočítají takzvané ´´ nenehody.´´  V loňském roce jsme nenehod, které policisté vyřešili v blokovém řízení na místě, zaznamenali celkem 1744. V průběhu loňského roku byla průměrně prováděna každý pátý den dopravně bezpečnostní akce. Policisté během akcí dohlíželi například na přechodech pro chodce, zda chodci a cyklistéDN celkem.png dodržují pravidla, dále se zaměřili na dodržování stanovené rychlosti, zda mají řidiči svá vozidla v řádném technickém stavu nebo jestli řidiči používají během jízdy bezpečnostní pásy. Kontrolovali ovšem také nákladní a autobusovou dopravu, městskou hromadnou dopravu – zejména pak, nesprávné parkování v blízkosti zastávek. Většina dopravně bezpečnostních akcí byla zaměřena na zákaz požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek. 

DN porovnání.png

Nejvíce dopravních nehod bylo způsobeno řidičem motorového vozidla, a to celkem v 794 případech. Nesprávný způsob jízdy byl nejčastější příčinou dopravních nehod. Následovala nepřiměřená rychlost jízdy řidičů a nedání přednosti.

DN hl. příčina.png

Po linii dopravní nehodovosti jsou dlouhodobě sledovány i další ukazatele. Patří mezi ně mimo jiné také, kdy k nehodám dochází nejčastěji, věk řidičů, kteří spáchají dopravní nehodu, či typ vozu.

DN zavinění.png

DN den v týdnu.png

V roce 2017 způsobili dopravní nehodu ve sto případech lidé, kteří byli ovlivněni alkoholem nebo návykovou látkou. V obci se stalo celkem 813 událostí v dopravě a mimo obec celkem 187. Městské ředitelství policie Plzeň bude i v letošním roce pořádat mnoho dopravně bezpečnostních opatření. Hlavním cílem těchto akcí je především snížit dopravní nehodovost a zvýšit bezpečnost a plynulost silničního provozu na pozemních komunikacích.  Rádi bychom všem účastníkům silničního provozu připomněli, aby se chovali ohleduplně, nepřeceňovali své síly, dbali předpisů, plně se věnovali jízdě a předvídali vznik možných kolizních situací. 

prap. Hana Rubášová
16. února 2018

vytisknout  e-mailem