Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Statistika dopravní nehodovosti

PLZEŇSKÝ KRAJ - Za první pololetí tohoto roku došlo k poklesu dopravních nehod a zejména k poklesu jejich tragických následků. 

Na území Plzeňského kraje evidují policisté za první pololetí letošního roku celkem 1 701 dopravních nehod, v jejichž důsledku zemřelo 20 osob, 26 osob utrpělo těžká a 779 osob lehká zranění.  Výše hmotné škody byla v souvislosti s těmito událostmi v silničním provozu předběžně odhadnuta na částku 120 964 000 korun.  Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku došlo k poklesu počtu dopravních nehod (-15), k poklesu počtu usmrcených (-7), těžce zraněných osob (-19) a i počtu lehce zraněných (-43).  Nárůst můžeme naopak konstatovat u výše hmotné škody (+ cca 5 mil. Kč).

Bohužel stále na silnicích Plzeňského kraje zaznamenáváme nepříznivý stav co do počtu dopravních nehod v souvislosti s alkoholem. Za prvních šest měsíců roku 2018 byla zjištěna přítomnost alkoholu u 159 viníků těchto událostí, což je o sedm případů více než ve stejném období loňského roku. Nejčastěji byl alkohol zjištěn u řidičů motorových vozidel (127 viníků DN[1]), následovali cyklisté (24 viníků DN), chodci byli jako viníci DN v osmi případech pod vlivem alkoholu. 

Nesprávný způsob jízdy (825 DN) byl nejčastější příčinou těchto evidovaných dopravních nehod, kdy byl alkohol zjištěn v 81 případech, následovala nepřiměřená rychlost (393 DN), kdy byl alkohol prokázán u 41 viníků a u třetí nejčastější příčiny nedání přednosti v jízdě (200 DN) byl alkohol zjištěn v 5 případech. 

Pokud se budeme zabývat rozborem dopravní nehodovosti podle místa, pak se nejvíce dopravních nehod stalo v obci (996 DN), mimo obec jich evidujeme celkem 705 a na železničních přejezdech se jich stalo 7. Dnem v týdnu, kdy evidujeme za předmětné období nejvíce dopravních nehod je pátek (265 DN), kdy zavinilo 13 osob dopravní nehodu po požití alkoholu. Následuje pondělí (255 DN – z toho alkohol zjištěn u 23 viníků) a poté sobota (251 DN), kdy bylo pod vlivem alkoholu celkem 44 viníků.

Opětovně jsou alarmující zejména statistická data, která se týkají naměřených hodnot alkoholu u viníků dopravních nehod.  Nejčastěji naměřená hodnota 1,5 promile a více byla zjištěna u 96 viníků DN, v 27 případech byla u viníků těchto událostí zjištěna hodnota v rozmezí 1 až 1,5 promile, naopak nejméně DN pod vlivem alkoholu zavinili účastníci silničního provozu, u kterých byl alkohol prokázán v intervalu do 0,24 promile.

Problematice zjišťování alkoholu u účastníků silničního provozu se policisté v Plzeňském kraji intenzivně věnují během běžného výkonu služby i při realizaci celé řady dopravně bezpečnostních a dopravně preventivních akcí.  

Nekázeň účastníků silničního provozu je tedy stále poměrně vysoká a někteří lidé svým nezodpovědným chováním ohrožují nejen svoje životy a zdraví, ale i životy a zdraví jiných osob. I v tomto roce se snažíme na tuto situaci reagovat nejenom represivní činností, ale i řadou preventivních aktivit. Jednou z nich je i preventivní kampaň Piješ. Řídíš. Zabíjíš, která byla v letošním roce doplněna o nový videospot a jednorázové alkoholtesty, které byly nakoupeny za finanční podpory Krajského úřadu Plzeňského kraje.

por. Mgr. Pavla Burešová
2. srpna 2018

 

[1] DN – dopravní nehoda

vytisknout  e-mailem