Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Statistické údaje kriminality na Kroměřížsku za rok 2017

KROMĚŘÍŽSKO: Objasnili jsme přes 67% trestných činů. 

Vysokou objasněností trestné činnosti se Územní odbor Kroměříž řadí na první místo v rámci územních odborů Zlínského kraje. Na Kroměřížsku v roce 2017 spáchali pachatelé 1 299 trestných činů (objasnili jsme 67,28%), v roce 2016 to bylo 1 362 skutků (objasněno bylo 65,57%).

V loni došlo na okrese Kroměříž k jedné vraždě. Násilných trestných činů jsme v roce 2017 řešili 125, stejný počet jsme zaevidovali i v roce předešlém. K nejčastějším násilným trestným činům patří například loupeže, úmyslná ublížení na zdraví, nebezpečné vyhrožování, vydírání či týrání osoby žijící ve společném obydlí.

Mravnostních trestných činů jsme šetřili 20, což je o 2 méně než předloni. Jednalo se zejména o případy znásilnění nebo o pohlavní zneužívání.

Majetkových trestných činů jsme na Kroměřížsku vyšetřovali celkem 444, což je o 62 méně než v roce 2016. Pachatelé se vloupávali do firem, obchodů, restaurací, chat, domů i bytů nebo do vozidel. Odnášeli si s sebou různé cennosti, elektroniku, nářadí, jízdní kola, kovové předměty či součástky a další vybavení. Poměrně rozšířené byly také kapesní krádeže v obchodech, restauracích a na dalších místech, která jsou přístupná pro veřejnost. Mnoho případů se týkalo také poškozování majetku.

Potýkali jsme se rovněž s podvodníky nebo výtržníky či sprejery. Téměř stovka osob se dopustila trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Velkou měrou se na tomto čísle podíleli řidiči, kteří usedli za volant i přes zákaz. Ti se také dopouštěli trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, a to ve více jak sto případech. Za rok 2017 evidujeme přes osmdesát skutků zanedbání povinné výživy, kdy rodiče neplatili výživné na své děti.

V loňském roce odhalili kriminalisté 24 případů, které souvisely s drogovou trestnou činností. Ve čtrnácti případech se pachatelé dopustili nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, v deseti pak protizákonně pěstovali konopí. Nejčastěji vyráběli pervitin a pěstovali marihuanu. Drogy pak distribuovali a prodávali. V souvislosti s touto trestnou činností jsme dopadli 28 pachatelů, jeden z nich skončil ve vazbě. Další skutky byly řešeny v přestupkovém řízení.

Hospodářských trestných činů jsme vyšetřovali celkem 210, tedy o 11 více než v roce 2016. V těchto případech se nejčastěji jednalo o neoprávněné držení platebních karet, podvody, úvěrové podvody a zpronevěry. Tyto skutky jsou většinou velmi rozsáhlé a složité. Charakteristické jsou také vysoké škody na majetku a skrytá jednání, která často vyjdou najevo až po delší době. Loni kriminalisté zajistili majetkové hodnoty a výnosy z trestné činnosti v celkové výši 7 milionů a 471 tisíc korun.

885 stíhaných osob bylo 389 recidivistů, 162 žen, 12 pachatelů mladších patnácti let a 67 pachatelů ve věku patnáct až sedmnáct let. Trestnou činnost pod vlivem alkoholu a omamných a psychotropních látek spáchalo minimálně 259 pachatelů.

V rámci přestupkového jednání jsme loni zaevidovali 11 030 přestupků, předloni 11 085. Více jak devět tisíc přestupků jsme řešili na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Přestupků proti majetku bylo více jak 750 a přes 400 přestupků evidujeme na úseku proti občanskému soužití a veřejnému pořádku.

31. ledna 2018, por. Mgr. Simona Kyšnerová

vytisknout  e-mailem