Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Statisícový podvod na seniorce

Ostrava: Měl využít zdravotního stavu seniorky a podvodem získat přes 250 000 korun 

Ostravští kriminalisté zahájili trestní stíhání 23letého muže z přečinu podvodu dílem dokonaným a dílem ve stadiu pokusu. Obviněný měl využít zdravotního, respektive mentálního stavu seniorky a získat přes 250 000 korun.

Ze zadokumentovaných skutečností vyplývá, že obviněný se v říjnu nakontaktoval na starší paní (přes 80 let), kterou zběžně znal z přechozí doby a byl si vědom jejích v podstatě nižších rozpoznávacích, paměťových schopností. V úmyslu získat neoprávněný majetkový prospěch se pokusil v bance jejím prostřednictvím vybrat z účtu seniorky desítky tisíc korun. Transakce ale nebyla dokončena.

Po krátké době byl ale při dalších pokusech vylákat od paní peníze úspěšnější. Prvně se mu zdařilo získat vzhledem ke zdravotnímu stavu poškozené dispoziční právo k jejímu bankovnímu účtu. Nic již nebránilo v odčerpání více než 250 000 korun z jejího konta…

Obviněný se skutku dopustil, přestože byl v nedávné době odsouzen mimo jiné pro úmyslný trestný čin podvodu. Poškozenou byla opět seniorka, která uvěřila jeho falešným záminkám k finančním půjčkám, které nevrátil.

Trestní stíhání je vedeno vazebně. Za výše popsané jednání hrozí obviněnému až pětiletý trest odnětí svobody.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 27. listopadu 2019

vytisknout  e-mailem