Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Starožitný herbář vrácen muzeu

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zadrželi na základě evropského zatýkacího rozkazu sedmatřicetiletého muže, který je podezřelý ze spáchání rozsáhlé trestné činnosti na území České republiky. 

V průběhu rozkrývání trestné činnosti: vydírání, podílnictví, nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, detektivové zajistili unikátní kulturní památku – starožitnou, ručně kolorovanou knihu pocházející ze 16. století. 

V roce 2016 poskytli detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování veřejnosti informace o zadržení části organizované skupiny podezřelých osob pocházejících ze zemí bývalého Sovětského svazu (více ZDE). Tyto osoby se pod vedením hlavního organizátora, který se prezentoval jako „vor v zakoně“, měly dopouštět násilné trestné činnosti ve formě vydírání. Policistům se v loňském roce podařilo zadržet a obvinit dvě osoby, následně došlo k jejich odsouzení k trestu vyhoštění na dobu neurčitou.

Koncem roku 2016 zadrželi detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu dalšího člena této zločinecké skupiny. V průběhu vyšetřování zadokumentovali trestnou činnost podezřeného, jenž se měl dopustit zločinu vydírání, přečinu podílnictví a zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve stádiu pokusu.

Sedmatřicetiletý muž si byl vědom toho, že je středem zájmu orgánů činných v trestním řízení, a proto opustil území České republiky, aby nalezl úkryt v Polské republice. Ani tam se patrně necítil bezpečně, a tak následně odcestoval na rodnou Ukrajinu. Soudce Obvodního soudu pro Prahu 1 vydal příkaz k zadržení této osoby a vzápětí byl vydán evropský zatýkací rozkaz. Krátce poté získali detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu informace o změně identity podezřelého. Původní evropský zatýkací rozkaz musel být tedy odvolán, aby mohl být vydán nový evropský zatýkací rozkaz. V rámci mezinárodní spolupráce byl podezřelý zadržen na letišti v Polsku a vydán k trestnímu stíhání do České republiky, kde byl obviněn z výše uvedených trestných činů.

Obviněný s policisty nespolupracoval a odmítl vypovídat. Přesto měli policisté dostatek důkazů, aby mohl být podán státnímu zástupci návrh na podání obžaloby.

Podezřelý se měl se svými komplici dopustit vydírání při vymáhání jisté finanční částky od sedmapadesátiletého muže. Neváhal použít výhružky způsobením újmy na zdraví a majetku oběti a jeho rodinných příslušníků. Tyto nátlakové aktivity a vyvolaný strach přiměly oběť k vydání nemalé finanční částky.

Podezřelý muž měl také kontaktovat další dvě osoby, aby pro něho vyrobily pervitin. Za tím účelem zajistil objekt v okrese Kladno a osm set tablet léku, který obsahuje pseudoefedrin. K výrobě  drogy však nedošlo. Policisté v průběhu její výroby zasáhli a oba „výrobce“ zadrželi. 

Při domovní prohlídce v bytě podezřelého, který užíval v Praze 9, objevili policisté mimo jiné i vzácné umělecké dílo, které bylo patrně odcizeno ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Nicméně zadržený muž policistům tvrdil, že jej koupil na burze od nějaké jemu neznámé osoby. Kniha se mu líbila a předpokládal, že má značnou hodnotu, a tedy ji bude moct výhodně zpeněžit.  

Případ dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, které již na obviněného muže podalo obžalobu pro uvedené trestné činy. V případě pravomocného rozsudku hrozí sedmatřicetiletému cizinci až desetiletý trest odnětí svobody.

Starožitná kniha („Mathiolli Petr Ondřej: Herbarž aneb Bylinarž“), jejíž dřevořezné ilustrace jsou ručně kolorovány, byla vytištěna v roce 1596 slavným pražským knihtiskařem a vzdělancem Adamem Danielem z Veleslavína. Představuje jedno z nejcennějších děl českého renesančního knižního umění a dokládá vysokou uměleckou kvalitu tisků vydaných v 16. století. Tato kniha má jedinečný rukopisný titulní list z 18. století a podobu vazby z 19. století. Knihu postrádalo Uměleckoprůmyslové muzeum od roku 1991, kdy proběhla revize knižního fondu muzea. Cena knihy byla přibližně odhadnuta na sto padesát tisíc korun. Herbář byl v minulých dnech oficiálně předán do depozitáře Uměleckoprůmyslového muzea v Praze ředitelem Národní centrály proti organizovanému zločinu plk. JUDr. Michalem Mazánkem.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
2. prosince 2017


 

Odkazy do noveho okna

předání herbáře

předání herbáře 

Detailní náhled

herbář 1

herbář 1 

Detailní náhled

herbář 2

herbář 2 

Detailní náhled

herbář 3

herbář 3 

Detailní náhled

herbář 4

herbář 4 

Detailní náhled

herbář 5

herbář 5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem