Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - víkend

“Fakultka - zákon akce a reakce”,„Nález munice“, „Hádka skončila zraněním“, „Cizím autem havaroval do příkopu“, „Hajloval na nádraží“, „Centrum Ostravy pod drobnohledem“, “Chtěl skončit se životem” 

Zvýšený počet trestných činů v teritoriu Ostravy-Poruby vyvolal zákonitě reakci v podobě speciálního bezpečnostního opatření s názvem „Fakultka“. Ostravští policisté v průběhu akce zadrželi dne 23.1.2009, kolem 19.00 hodin, přímo na místě činu krádeže 27letého muže. Podezřelý vystupoval z vozidla zn. Ford Courier, s plastovými kufříky a nářadím v rukou. Policisté si všimli rozbitého okna vozidla i jim dobře známé tváře. V okamžiku, kdy muž stanul tváří v tvář policistovi, uvědomil si situaci a rovnou sdělil, že věci právě ukradl.

Policisté však kromě odcizených věcí, konkrétně vrtačky, rozbrušovačky, akuvrtačky a kufříku se sadou klíčů, zajistili celou pestrou škálu „nádobíčka“. Pachatel je zřejmě dosti zručný, neboť k páchání krádeží používal tři šroubováky, dva zhruba dvoumetrové voskované provázky i páčidlo.
V policejní „síti“, však neuvízla „malá ryba“. Muž je podezřelý celkem z 23 trestných činů, které měl páchat zhruba tři týdny (od 30.12.2008 do 23.1.2009). Způsobená škoda je předběžně stanovena na 77 000 korun. Muž si vyslechl obvinění pro trestné činy krádeže, poškozování cizí věci a neoprávněné držení platební karty. Obviněný byl v minulosti několikrát odsouzen mimo jiné pro trestný čin krádeže (i k nepodmíněnému trestu). Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě. Viníkovi hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.

Teritoriem mužova „nekalého“ působení byla právě Ostrava-Poruba. Třikrát se staly objektem zájmu obviněného prodejny. Vždy měl rozbít výkladní skříň. V jednom případě měl vypáčit okno a z učebny vysoké školy odcizit dva LCD monitory.
Ve zbylých 19 případech se stala objektem mužova zájmu motorová vozidla. Podezřelý policistům sdělil, že se specializoval na dodávky, neboť ty provádí zásobování a tudíž je zde větší pravděpodobnost na bohatější „lup“. Muž však „nepohrdnul“ ani ostatními typy vozidel. Do vozidel „vnikal“ po rozbití oken, vylomením zámků či dalšími způsoby. Věci odnesl z vozidel zn. VW Passat, Škoda Favorit, Citroen Jumper, Peugeot Partner, Citroen Berlingo, Škoda Felicia, Renault Trafic a jiných.
Muž odcizil jak „tradiční kořist“ – autorádia i doklady, ale též další věci, igelitové tašky s nákupem, mobilní telefony, batoh, platební karty, peněženky, CD nosiče, nářadí, fotoaparáty, kapesní nůž…..

Obviněný 27letý muž, podezřelý ze série 23 trestných činů, je přitom tento týden již druhým mužem, který páchal rozsáhlou trestnou činnost v Ostravě-Porubě. V průběhu tohoto týdne byl vzat do vazby 25letý muž, který měl spáchat 16 trestných činů majetkového charakteru. Škoda u této série přesáhla 510 000 korun. Muž se snažil policisty při kontrole zmást uvedením identifikačních údajů svého bratra a na svědomí měl také pravděpodobně krádež šperků, jejíž obětí se stala babička obviněného.

vytisknout  e-mailem