Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Stalking - nebezpečné pronásledování

Víte co je „stalking“? Při překladu slova „stalking“ nám nabídne překladač výrazy jako: honba, lovecký, sledující. 

            Mezi nejdůležitější znaky stalkingu patří opakované a dlouhodobé obtěžování obětí, nevyžádanou a nechtěnou pozorností a to například pomocí dopisů, e-mailů, telefonátů, SMS zpráv, zasíláním různých zásilek s dárky. Obsah zpráv může být příjemný, ale také zastrašující. Jako další projev stalkingu je demonstrování moci a síly stalkera. Do této kategorie můžeme zařadit fyzické pronásledování oběti do práce, na nákupu, čekání před domem apod. Může dojít až na výhrůžky násilí a zabitím. Stalking je pro oběť obrovskou zátěží na psychiku a podcenit jeho rizika se nemusí vyplatit. Stav oběti a její psychické následky se zhoršují s hrozbou fyzického násilí nebo přímé agrese ze strany pachatele. Často je donucena k změně pracoviště, bydliště a musí měnit své životní návyky. Jednání pachatele často přechází v agresi, ničení či poškozování majetku a může končit i smrtí oběti.
Obrana proti stalkingu:
- Jednoznačně dejte stalkerovi najevo, že nemáte o jeho projevy zájem. Bez výjimky se vyhněte schůzkám, telefonním hovorům, esemeskování apod. Jakákoli reakce z vaší strany stalkera povzbuzuje k další aktivitě.
- Všechny důkazy obtěžování (záznamy telefonních hovorů, dopisy, sms zprávy atd.) si uschovejte. Jakmile kontaktujete Policii ČR, budete tyto důkazy potřebovat.
- Změňte svoje chování a zvyky. Pohybujte se po jiných trasách, změňte nákupní středisko, telefonní číslo a založte si jinou e-mailovou adresu.
- Mimo domov se pohybujte s důvěryhodnou osobou.
- Noste mobilní telefon pro případné zavolání pomoci a dále můžete mít u sebe legální prostředky pro svoji obranu (pepřový sprej, alarm).

Stalking - nebezpečné pronásledování

nprap. Bc. Lucie Polanská - 16.2.2010

vytisknout  e-mailem