Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Srážka dvou lyžařů!

TRUTNOVSKO - Jarní prázdniny klepou na dveře! 

V sobotu 28. ledna 2017 odpoledne došlo na jedné sjezdovce z Herlíkovicích ke srážce dvou lyžařů. Z dosud provedeného šetření policisté zjistili, že se lyžař zřejmě z důvodu velké rychlosti nestihl vyhnout lyžařce jedoucí před ním. Oba skončili v péči lékařů v nemocnici ve Vrchlabí a provedené dechové zkoušky na alkohol vyloučily u obou požití alkoholických nápojů.  

 

lyžařlyžař

Policie České republiky v Trutnově žádá všechny návštěvníky lyžařských středisek, aby při zimních radovánkách na sjezdovkách dodržovali „Lyžařské desatero“:

 

 

  1. Brát ohled na ostatní lyžaře -  neohrožovat někoho jiného
  2. Zvládat rychlost i své lyže -  přizpůsobit jízdu svým schopnostem
  3. Správně volit jízdní stopu - přijíždějící lyžař zezadu nesmí ohrozit lyžaře před ním
  4. Předjíždět s rozmyslem
  5. Opatrně vjíždět na trať – vždy se rozhlédnout na všechny strany
  6. Zastavit jen na bezpečném místě
  7. Při sestupování nebo stoupání pěšky užít okraj sjezdovky
  8. Respektovat značky
  9. Při úrazu poskytnout první pomoc!
  10. V případě úrazu prokázat totožnost

     

Je jisté, že tato pravidla zřejmě úplně nedokážou zamezit tomu, aby docházelo na svazích k nehodám, ale jsou alespoň pozitivním posunem vpřed, co se týče bezpečnějšího provozování zimních sportů.

Je vždy na návštěvnících lyžařských areálů, jestli se s pravidly seznámí a budou je v praxi důsledně dodržovat.

Zimní radovánky však do hor nelákají jen milovníky lyžování a zimních sportů. Horská střediska v době zvýšeného počtu turistů každoročně navštěvují i zloději, kteří se specializují jak na krádeže motorových vozidel, tak i na krádeže kapesní, krádeže lyžařského vybavení, snowboardů a jiných cenností.

Policie České republiky žádá všechny návštěvníky Krkonoš, aby si vždy zkontrolovali svá vozidla, zdali jsou řádně uzamčena a zabezpečena proti krádeži. Pokud je to možné, zaparkujte si svůj automobil na hlídaném parkovišti nebo alespoň na místě, které je v nočních hodinách osvětleno. K zajištění automobilů využívejte různých kombinací výrobků, kterými můžete útok na dopravní prostředek minimalizovat. Jedná se o prostředky sloužící k uzamčení volantu, uzamčení řadicí páky, různé alarmy a jiné úpravy, které pachatelům znemožňují odjezd vozidla z parkovacího místa.
Ve svých dopravních prostředcích si nenechávejte žádné volně odložené věci, které by mohly nalákat náhodně kolemjdoucího zloděje. Vloupání do automobilu a následná krádež je pro zkušeného lapku otázkou několika vteřin.

Lyžařskou výbavu je proto lepší ukládat do lyžáren a místností, které jsou součástí ubytovacích zařízení, které je možno zajistit proti vstupu „nezvaných hostů“.

Lyžaři a snowboardisté by rovněž neměli nechávat svou výbavu volně odloženou v blízkosti restaurací či stánků s občerstvením. Kvalitní lyže jsou v takových případech častým terčem zlodějů.  Při odpočinku a doplňování vydané energie doporučujeme mít sportovní vybavení stále na očích.

V přeplněných restauracích, barech a bufetech mějte své osobní věci a cennosti vždy pod kontrolou. Myslete na to, abyste měli své peněženky, mobilní telefony a jiné cennosti v uzavřených kapsách Vašich oděvních svršků. Zloději často využívají neopatrnosti a někdy až lehkomyslnosti občanů.

Krkonošští policisté proto žádají všechny návštěvníky našich nejvyšších hor, aby se chovali odpovědně, ohleduplně, aby zbytečně neriskovali a dodržovali pravidla slušného chování.

nprap. Pižlová Šárka, DiS.
30. 1. 2017, 12:40

 

vytisknout  e-mailem