Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Senioři a podvodníci

PLZEŇSKÝ KRAJ - Pachatelé se smyšlenými legendami kontaktují seniory. Doporučení starším občanům. 

Policisté na teritoriu Plzeňského kraje přijímají oznámení od seniorů o různých podvodech. Pod smyšlenými legendami pachatelé telefonicky kontaktují důchodce, vydávají za vnuka a chtějí vydat nebo půjčit peníze.

Doporučení:

  • Nesdělovat žádné jméno: například „Honzíku, Ty potřebuješ peníze" a pachatel odpoví: „Ano, tady Honzík, babičko“.
  • V žádném případě neznámé osobě neříkat, kolik máte doma peněz nebo na účtech v peněžních ústavech.
  • Nikdy nevydávejte cizím osobám finanční hotovost – někdy Vás telefonicky kontaktují a vysílají jinou osobu k převzetí.

Další oznámení se týkají krádeží finančních hotovostí, kdy podvodníci vnikli nebo byli vpuštěni do obydlí důchodců, z nichž někteří byli i okradeni. Pachatelé se zaměřují na starší osoby.

Podvodníci v obcích i městech využívají důvěřivosti seniorů a někdy vystupují jako pracovníci energetických společností nebo nabízejí různé zboží a služby.

Evidujeme i podvody spojené s opravou okapů na nemovitostech. Pachatelé nabízejí práce za neúměrnou cenu nebo i cenu, která neodpovídá kvalitě a rozsahu provedených prací.

Někdy podvodníci potřebují tzv. pomoc a řeknou předem promyšlený důvod své návštěvy – potřebují vodu k užití léků, příbuzný je zraněný u dopravní nehody atd…

V loňském roce policisté v Plzeňském kraji přijali několik desítek oznámení od poškozených seniorů, kdy největší evidovaná odcizená částka činila více než 500 tisíc korun.

Případy, kdy se stal senior obětí trestného činu, jsou často oznámeny nejbližšími příbuznými a s časovou prodlevou,  takto může být zkomplikováno pátrání po pachateli. Někteří senioři po krádežích a podvodech projevují pocit studu a nechtějí o své zkušenosti s pachatelem ani promluvit. Není vyloučeno, že se bojí i vycházet z obydlí a mohou mít i další problémy v komunikaci s ostatními lidmi.

Pachatelé neustále vymýšlení nové legendy, jak se dostat k penězům.                               

Nepodlehněte zvýšenému nátlaku a manipulaci podvodníků!

nprap. Ladmanová Dana

23. srpna 2018

vytisknout  e-mailem