Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Preventivní akce chaty

22. leden 2009 byl věnován na Sokolovsku kontrole chat 

Celé dopoledne i odpoledne 22. ledna 2009 věnovali policisté Obvodního oddělení Kraslice, Obvodního oddělení Rotava a policisté ze střední policejní školy preventivní akci, při níž se zaměřili na kontrolu chatových a rekreačních oblastí. Do akce bylo zapojeno 30 policistů, jejichž hlavním úkolem bylo od rána zkontrolovat co nejvíce chat na Kraslicku a na Rotavsku. V odpoledních hodinách se navíc přesunuli do horských oblastí na Bublavě.
 
A jak byli úspěšní?
Policisté kontrolují zabezpečení oken.JPG Policisté kontrolují zabezpečení oken.JPG
Policisté překonali i náročný terén..JPG Policisté překonali i náročný terén..JPG
Preventivní akci zhodnotili přítomní policisté velmi pozitivně, zkontrolovali okolo 200 chat a nenašli žádnou, která by byla vykradená či nějak zjevně poškozená. V řadě případů se ale policisté pozastavili nad zabezpečením chat, kdy majitelé o bezpečnost svého majetku řádně nedbají. Okenice stažené pouze prádelní šňůrou, dveře uzamčené amatérsky jen malým zámkem, žádné mříže a alarmové bezpečnostní zařízení, to vše láká zloděje k tomu, aby se do chaty lehce podívali. Doporučení policistů tedy je, aby si chataři svůj majetek lépe zabezpečili. Nepříjemnosti spojené s vykradenou chatou stojí totiž mnohem víc nervů. 
 
I když statistiky ukazují 50ti % pokles případů vloupání do chat (rok 2007 jsme měli 50 případů, rok 2008 máme 25 případů), budou přesto policisté v těchto akcích pokračovat.
Rozdělení úkolů..JPG Rozdělení úkolů..JPG
Policisté překonali i náročný terén..JPG Policisté překonali i náročný terén..JPG
 
Prevence vloupání do rekreačních obydlí
 
V zimním období jsou chaty a chalupy „navštěvovány méně nezvanými hosty“ mnohem častěji.
Pachatelé si většinou vybírají rekreační objekty osamocené. Kolonie chat je bezpečnější, ale ani zde si chataři nemohou být v  průběhu roku jisti. Krade se úroda, nářadí a cennější věci.
 
Nejslabší stránkou rekreačních objektů z hlediska vloupání jsou jako u všech objektů okna, prosklené plochy a dveře.
 
Základem ochrany před vloupáním do rekreačních objektů jsou mechanické zábranné prostředky aplikované na nejrizikovější místa objektů (např. bezpečnostní zámky, složitější uzamykací systémy, ochranné okenní folie, skla). Vhodným doplněním mohou být různě vyrobené ochranné mříže a uzamykatelné okenice.
 
Nadstavbou je elektrická zabezpečovací signalizace. Problémem zde je, že zdaleka ne ze všech rekreačních objektů je telefonické či jiné spojení s okolním světem. Ovšem i tyto problémy lze vyřešit. V takovéto lokalitě je určitě alespoň jedna telefonní linka k dispozici. K ní lze připojit telefonní hlásič, který po obdržení signálu o narušení vyvolává předem naprogramované jedno či více telefonních čísel a předá tak informaci o narušení chráněného objektu zodpovědné osobě.        
 
V otázkách zabezpečení se majitelé rekreačních objektů musí striktně řídit podmínkami a názory pojišťoven.
Uzamčené musí být i hlavní dveře..JPG Uzamčené musí být i hlavní dveře..JPG
Zabezpečení oken..JPG Zabezpečení oken..JPG
 
Co tedy správně podniknout? Ještě jednou…
 
Objekt zazimovat. Rozhodně se vyplatí odvést z objektu drahé nářadí, horská kola a další cennosti. To, jaká zvolíte zabezpečovací opatření, záleží na tom, kde se objekt nachází.
 
Je-li na samotě, je vhodné použít mechanické zabezpečovací prostředky a alarmy. Zde doporučujeme využití skrytých detektorů s  přenosem informace k  nejbližšímu sousedovi, který vyrozumí policii, aby provedla zákrok.
 
V chatových koloniích se vyplatí zesílit vstupní dveře, instalovat kvalitní zámkové systémy, uzamykatelné okenice, mříže na okna apod. Při překonávání těchto zábran dělá zloděj většinou hluk a v  kolonii může někdo zareagovat na tuto činnost nebo na poplachový signál z instalované elektrické zabezpečovací signalizace (EZS) a přivolat bezpečnostní agenturu či policii.

vytisknout  e-mailem