Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Obezřetnost se vyplatí

Informační kampaň policie v Rokycanech 

     I zloději chodí před svátky "nakupovat", policisté proto poskytují několik základních informací, které mohou napomoci k ničím nerušenému prožití vánočních svátků :

     Jelikož se v průběhu roku neustále opakují časová období nákupního shonu a nyní se právě odehrává „předvánoční nákupní šílenství“, chtěli bychom díky informační celorepublikové kampani „Obezřetnost se vyplatí“ širokou veřejnost upozornit zejména na nekalé úmysly kapsářů. Z tohoto důvodu policisté preventivně informačních skupin seznamují se základními pravidly bezpečného chování v obchodních domech přímo možné oběti kapsářů – nakupující zákazníky. V Rokycanech se tato akce uskutečnila během dopoledne ve čtvrtek 13. prosince 2012 v hypermarketu Albert. Zákazníci byli osloveni nejenom policistkou, ale i vysílaným radiovým spotem.

     S pachateli majetkové trestné činnosti se policisté setkávají v průběhu celého roku. Lze však předpokládat, že nyní využijí velké koncentrace lidí v supermarketech, hromadných prostředcích veřejné dopravy, či na vánočních trzích. Zejména pak celkového shonu, nervozity, nepozornosti a neopatrnosti nakupujících.

     Svoji kořist získají pachatelé z kabelek odložených v nákupních vozících, na pultech obchodů, či kapes bund, batohů a tašek. Mnohdy se však dopustí i vloupání do prostorů vozidel na parkovištích před obchodním domem, kde si lup vyhlédnou odložený na sedadle. Scénář takovýchto trestných činů by mohli policisté do protokolů zapisovat přes „kopírák“. Zloděj odcizí svůj předmět zájmu v nestřeženém okamžiku a během nepatrné chvilky bez povšimnutí zmizí. Na Rokycansku bylo v loňském roce evidováno 10 případů kapesních krádeží a krádeží věcí z vozidel bylo o 67 více (celkem 77 případů). Za jedenáct měsíců letošního roku byly oznámeny 4 případy kapesní krádeže a 43 případů krádeží věcí z vozidel.

     Aby policie předešla popsaným případům, sestavila kromě jiného také několik základních rad bezpečného chování :

Kapesní krádeže
• Buďte ostražití, když jdete od bankomatu, či z peněžního ústavu. Zloději si své oběti typují často právě zde. Nezapisujte k platební kartě PIN kód.
• Větší finanční hotovost nevystavujte na odiv, toto pravidlo dodržujte i v případě cenných věcí.
• Peněženku nenechávejte navrchu kabelky nebo nákupní tašky, nenoste ji v průhledných taškách.
• Nenechávejte kabelku nebo peněženku při nakupování bez dozoru - toto pravidlo platí zejména při nákupu s pojízdními košíky.
• Noste kabelku těsně u těla s rukou na zapínání, nejlépe vpředu na břiše. Méně tím zloděje vyzýváte a navíc mu ztěžujete provedení krádeže. V případě, že nesete zavazadla a balíčky, mějte kabelku mezi tělem a těmito předměty. Nevhodná jsou zavazadla umístěná na zádech.
• Muži, vše důležité noste v náprsních kapsách, nikoli zadních kapsách u kalhot.

Vloupání do vozidel
• Auto vždy zamykejte, zavřete řádně okénka, zavazadlový prostor.
• Nenechávejte klíčky, náhradní klíčky a doklady ve vozu.
• Nenechávejte věci, byť nepatrných hodnot, na sedadlech v interiéru vozu, aby nebyla vidět případná kořist.
• Využijte zabezpečení, kterým jsou vybavena autorádia např. odnímatelné panely, karty ....
• Uvažujte o instalaci vhodného autoalarmu nebo jiného zabezpečovacího systému.

     Případy, které se týkají uvedené majetkové trestné činnosti jsou neustále v médiích zveřejňovány a veřejnost je se základními radami bezpečného chování často seznamována. Přesto se již někdo z nás s obdobným majetkovým deliktem setkal. Mnozí totiž zřejmě spoléhají na časté tvrzení : „Mně by se to stát nemohlo !“. Proto dodržujme alespoň minimálně zásady bezpečného chování, naučme se dávat pozor na své věci a vyhněme se nedbalému zacházení s majetkem, tak abychom kapsářům „sebrali vítr z plachet“ a nenechali si svátky pohody, klidu a míru pokazit.

nprap. Jana Tomková
13.12.2012
 

vytisknout  e-mailem