Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Den integrovaného záchranného systému

KLATOVY - Děti soutěžily a návštěvníci si prohlíželi a vyzkoušeli různé činnosti. 

     Ve středu 25. května 2016 se konal Den integrovaného záchranného systému a soutěž Malý záchranář 2016 na Erbenově náměstí v Klatovech.

Do soutěže Malý záchranář 2016 byli zapojeni žáci ze 4. a 5. tříd základních škol z Klatov a okolí.  Různá stanoviště byla  zaměřena zejména na požární ochranu, poskytování první pomoci i ověření znalostí z dopravního prostředí. První dvě družstva postupují do krajské soutěže, která bude probíhat v měsíci červnu tohoto roku v Plzni.

 

V průběhu soutěže probíhal i Den IZS, kde zástupci hasičů, policistů, zdravotníků i vojáků společně připravili pro děti různé ukázky z činnosti složek integrovaného záchranného systému a armády.   Několik dalších složek i firem prezentovalo svoji činnost např.  výbava pro záchranáře i k ochraně osob.   

 

 

   

Děti se u jednotlivých stanovišť postupně seznamovaly s činností uvedených složek. U preventivního stánku policie si prověřily své znalosti i z dopravní výchovy,  u kriminalistických techniků byl proveden otisk prstů,  dopravní policisté zodpovídali na otázky dětí a  se zájmem byla prohlížena i výstroj pořádkové služby. K nahlédnutí byla i nová policejní vozidla např. pro dopravní policisty ze skupiny dopravních nehod a další vozidlo zn. VW Amarok, které využívají policisté z oddělení kriminalistické techniky.

   Hasiči na prezentaci upozorňovali na bezpečné chování dětí. Zástupci armády představili laserovou střelnici a studentky oboru kosmetička  na svém pracovišti vykreslily různé obrázky na rukou a obličejích dětí.   Zdravotníci předvedli, jak správně poskytnout první pomoc zraněné osobě.   Hasiči, policisté i zdravotníci na akci ukázali různé technické vybavení i vozidla.

    

 

 

 

 

 

 

 

 

nprap. Ladmanová Dana

26.5.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Policisté z pořádkové jednotky ukazovali vybavení a trpělivě vysvětlovali mnoho dotazů dětí k jednotlivým součástem výstroje a výzbroje. Především chlapci projevili zájem o různé zbraně a bez povšimnutí nezůstala ani ochranná vesta a štít.

     Policisté z obvodního oddělení Horažďovice předvedli policejní vozidlo a děti ocenily i vyzkoušení pout. Se speciálním koordinačním centrem, tj. vozidlo vybavené pro mimořádné situace, zde byli policisté z dopravního inspektorátu. Na tomto pracovišti si dívky i chlapci ve věku 14 a 15 let mohli vyzkoušet alkoholtester, který zaznamenal nulové hodnoty. I na tomto stanovišti policisté zodpovídali mnoho otázek, především o přestupcích páchaných při provozu na pozemních komunikacích.

      Již podruhé se hasiči, policisté i vojáci snažili přiblížit žákům svoji činnost. Uvedenou akcí chtějí organizátoři prohloubit znalosti dětí při ochraně života, zdraví a majetku.

vytisknout  e-mailem