Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Rozsáhlá pátrací akce

Pohřešovaný muž nalezen 

Středeční podvečer s nocí a čtvrteční dopoledne bylo pro mnohé policisty na Rychnovsku ve znamení pátrání po pohřešované osobě.
Ve středu 26. srpna 2009 v 17:37 oznámili policisté  Obvodního  oddělení Opočno operačnímu důstojníkovi pohřešování osoby. Čtyřiasedmdesátiletého muže postrádal jeho příbuzný, který s ním hovořil naposledy v pondělí odpoledne. Obavy plynuly vzhledem k  vážnému zdravotnímu stavu a snížené pohyblivosti seniora.
Policisté zjistili, že byt muže je uzamčený. Po jeho otevření příbuzným našli pouze mobilní telefon pohřešovaného na stole. Po prohlídce bytu a nejbližšího okolí domova se policisté zaměřili na centrum města a později na vytipované lokality, ve kterých byl předpoklad, že by se pohřešovaný důchodce mohl pohybovat.
Před sedmou hodinou večerní byli občané Opočna prostřednictvím místního rozhlasu požádáni o pomoc při pátrání, zejména sdělením jakýchkoliv informací, které by  k nalezení pohřešovaného muže  pomohly. Odezva místních občanů byla znatelná. Lidé telefonovali na linku 158 jak informace o osobě muže, tak i o době jeho výskytu. Zjišťovaním všech možných informací o pohřešované osobě i o tom, kde a kdy byl muž spatřen, policisté pomalu a částečně skládali střípky mozaiky tohoto případu.
Po deváté hodině večerní se kromě dobrovolníků pátrání účastnilo už 12 policistů z Obvodního oddělení Opočno, kriminalisté z rychnovské Služby kriminální policie a vyšetřování a strážníci Městské policie Dobruška. Mezi uniformovanými muži, hledajícími pohřešovanou osobu, nechyběl ani psovod se služebním psem.
Po prohledání terénu v zámeckém parku a části zámecké obory, které nepřineslo žádný pozitivní výsledek, byl ve 22:40 do pátrání zapojen i vrtulník Letecké služby Policie ČR, u něhož byla využita možnost termovize. Ani po tomto rozsáhlém pátrání nebyl pohřešovaný muž nalezen, proto byla jednu hodinu po půlnoci pátrací akce přerušena.
Ve čtvrtek ráno vyrazilo zpět do terénu 64 policistů z rychnovské pořádkové i dopravní policie spolu s kriminalisty ze Skupiny kriminální služby a vyšetřování, psovody se služebními psy a strážníky Městské policie Dobruška. Vzhledem k tomu, že se v lokalitě, určené k pátrání, nacházejí i vodní plochy, byli do akce povoláni i policisté vodní záchranné služby se psy. Spolu s nimi byli osloveni i potapěči speciální zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Východočeského kraje, kteří ale na místo určení díky zdárnému a rychlému ukončení akce nestačili dorazit.
Všichni přítomní znovu začali prohledávat lokalitu zámecké obory a okolí. Devátá hodina ranní byla tento čtvrtek šťastnou pro ztraceného muže, kterého policisté našli v rákosí u vodní nádrže poblíž místního mlýna. Dehydrovaný a zesláblý pohřešovaný muž, který  s  policisty komunikoval, byl neprodleně vozem Lékařské služby první pomoci převez do Opočenské nemocnice k hospitalizaci. Poté byla pátrací akce ukončena.
Úspěšná policejní pátrací akce proběhla i díky výrazné pomoci místních občanů a strážníků Městské policie Dobruška.
por. Mgr. Alena Kacálková
27. srpna 2009

 

 

Odkazy do noveho okna

Opočno 28.8.09

Opočno 28.8.09 

Detailní náhled

Opočno 28.8.09

Opočno 28.8.09 

Detailní náhled

Opočno 28.8.09

Opočno 28.8.09 

Detailní náhled

Pátrací akce začíná 28.8.09

Pátrací akce začíná 28.8.09 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem