Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Děti a alkohol

Problematika podávání alkoholu mladistvým  

V průběhu noci z pátku na sobotu 8. 1. 2011 proběhla ve služebním obvodu policistů v Úpici preventivně bezpečnostní akce Policie České republiky, která byla zaměřena na podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.
Muži zákona se v průběhu noci zaměřili na místní restaurace a provozovny diskoték. Provedenou kontrolou policisté během několika hodin výkonu služby v podnicích zjistili 6 mladistvých, kteří byli pod vlivem alkoholu. Naměřené hodnoty se pohybovaly od 0,2 do 0,75 promile alkoholu v dechu zkontrolovaných teenagerů.
Po zaprotokolování a provedení šetření policisté předali uvedených 6 podnapilých degustátorů jejich rodičům nebo zákonným zástupcům.
Opakovaně medializovaná skutečnost, že osobám mladším 18 let je podávání alkoholu zakázáno, některým provozovatelům diskoték a restaurací ještě asi nedošla. Výsledek akce je velmi znepokojující, proto budou podobné kontroly na celém území Trutnovska v nepravidelných intervalech i nadále pokračovat.
Za přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi hrozí tomu, kdo alkohol osobám mladším 18 let podal, peněžitý trest. Provozovateli zařízení hrozí rovněž peněžitý trest a v krajním případě i zákaz činnosti.
Každý by si měl uvědomit, že vliv alkoholu na mladý organizmus je stejně zničující, jako užívání jiných návykových látek.
nprap. Udo Ertner
10. 1. 2011

vytisknout  e-mailem