Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Akce „Zebra“

Dopravně preventivní akce 

  
Ve čtvrtek 3. září se jičínští policisté zapojili do celorepublikového projektu s názvem „ZEBRA“. Jedná se o dopravně preventivní akci, která je zaměřená na kontrolu dodržování pravidel pro přechází po pozemních komunikacích.
Policisté během akce, která se konala od 07:00 do 08:00 na přechodu pro chodce v Jičíně v ulici Jiráskova a dále od 11:00 do 12:00 na přechodu pro chodce na Husově třídě, oslovili   všechny věkové kategorie, kdy těm nejmenším a školou povinným rozdávali drobné propagační předměty a kartičky s logem zebry, která jim radí, jak co nejbezpečněji vozovku přejít.
 
Zebří rady :
  •  Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho !
  •  Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní : 3 x se rozhlédni vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi !
  •  Vždy si  počínej tak, aby řidič měl šanci zastvit vozidlo před přechodem pro chodce !
     Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla.

 

 
Cílem akce, která již má svoji tradici, je   preventivně působil na chodce a celkově v nich posílit zásady pro správné přecházení vozovky. Dobrá zpráva je, že mnozí z nich již pochopili, že nemají absolutní přednost na přechodech pro chodce a co se týká ukázněnosti, tak nejlépe dopadly  děti. Dospěláci mají občas tendenci přecházet vozovku mimo vyznačený přechod pro chodce. V takovém případě pak riskují v blokovém řízení pokutu ve výši až 2 tisíce korun. 
nprap. Hana Klečalová
3.9.2009
fotogalerie : Zebra se za Tebe nerozhlédne - Jičín

 

vytisknout  e-mailem