Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Den otevřených dveří

Stovky návštěvníků v Rychnově nad Kněžnou 

Policie ČR, územní odbory vnější služby a služby kriminální policie a vyšetřování v Rychnově nad Kněžnou v úterý 23. června 2009 už potřetí přivítaly návštěvníky Dne otevřených dveří. Akce, která se u příležitosti Dne Policie ČR již stává tradicí, i letos oslovila stovky malých i velkých zájemců, kteří se přišli blíže seznámit s činností policie.
Přestože začátek akce byl ohlášen na devátou hodinu ranní, už po osmé hodině postávaly před budovou rychnovské policie ve Zborovské ulici první nedočkavé hloučky. I konec prezentace policie v pět hodin odpoledne byl nakonec pouze symbolický – poslední zájemci jen neradi opouštěli prostory přednáškové haly, kde měli své nářadíčko rozložené pyrotechnici a jejichž poutavé vyprávění nedovolilo přítomným odejít.
Bohatý a pestrý program přilákal zejména mnoho žáků a studentů ze základních i středních škol regionu. Na dopolední prezentaci nechyběly ani děti ze škol mateřských. Odpoledne přicházeli s dětmi jejich rodiče i prarodiče. Na prohlídku veřejnosti jinak nepřístupných prostor se ale nechali zlákat i pracující občané, senioři a možní budoucí kolegové.
A co všechno na letošní Den otevřených dveří policisté připravili ? Hned při vstupu do budovy si lidé v přímé konfrontaci mohli prohlédnout prvorepublikovou četnickou stanici a naproti ní moderně vybavenou služebnu s recepcí, zrekonstruovanou v programu P1000 v závěru loňského roku. Díky sběratelské vášni, nadšení a obrovským znalostem kolegy policisty Zdeňka Zítka se návštěvníci ocitli v dokonalé četnické kanceláři, připomínající interiéry oblíbeného televizního seriálu „Četnické humoresky“ s dobovým vybavením, figurínami sloužících mužů a historickými zbraněmi i dokumenty. Kromě nich byly nejatraktivnějšími a nejnavštěvovanějšími místnostmi v přízemí policejní cely, které si malí i velcí se zájmem prohlíželi a někteří i odvážně vyzkoušeli krátkodobý pobyt v nich.
První patro bylo dalším velkým lákadlem. Vedoucí oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Petr Kopecký trpělivě předváděl zbraně, které policisté zaevidovali v rámci letošní amnestie a mezi kterými nechyběly exponáty z 1. i  2. světové války nebo sběratelské rarity v podobě lehkých i těžkých kulometů. Se zájmem návštěvníci nahlíželi i do režimového pracoviště operačního střediska, které je pro volající na bezplatnou tísňovou linku 158 jinak zcela anonymní představou. Toto patro pro obrovský zájem veřejnosti jako poslední v tento den opustili pyrotechnici, jejichž nekonečná, zábavná a poutavá prezentace přilákala mladé i starší posluchače. Kromě naprosto profesionálního výkladu byly i několikakilové obleky, robot a další předměty, prezentující obtížnou činnost pyrotechniků, středem zájmu přítomných.
Druhé patro obsadila zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Východočeského kraje. Tentokráte nikoli jako zasahující útvar, nýbrž jako složka prezentující svoji speciální činnost – a to za velkého zájmu malých i velkých diváků. Zasloužený zájem vzbudila i místnost, ve které se usadili kriminalističtí technici se svým nádobíčkem. Čarování těchto nenápadných kouzelníků zaujalo mnoho školáků, kteří se i dotazovali, jak se právě takovýmto policejním specialistou stát. Bez povšimnutí nezůstala ani výmluvná fotodokumentace Toxi teamu, zaměřená na drogovou problematiku a trestných činů, páchaných mladistvými či na mladistvých. Dalším velkým tahákem nejen pro kluky se stala tělocvična budovy s ukázkami sebeobrany mistrů v tomto oboru.
Snad nikdo si letos nenechal ujít ukázky pořádkové jednotky na dvoře rychnovské policie. Tam svoji činnost prezentovali i východočeští psovodi a zejména jejich čtyřnozí kolegové byli středem zájmu nejmenších návštěvníků. Nutno podotknouti, že bez povšimnutí nezůstala ani torza aut ze závažných dopravních nehod. Kéž by alespoň pro část budoucích řidičů sloužila jako nezapomenutelné memento.
Nejen návštěvníci úterní akce, ale i samotní policisté a zaměstnanci si přišli prohlédnout „dálniční passat“, policejní vůz, který monitoruje provoz na D11. Velkému zájmu se  ovšem těšil i nový policejní motocykl a další vozy dopravní policie.

Přestože počasí nebylo ryze letní, rychnovským policistům a jejich Dnu otevřených dveří přálo – první kapky dopadly na členy pořádkové jednotky krátce po patnácté hodině při poslední ukázce. Děkujeme všem návštěvníkům za zájem a hojnou účast, policistům za vzornou prezentaci a těšíme se už teď na další červnový, už čtvrtý Den otevřených dveří PČR v Rychnově nad Kněžnou, který pro nás budou novou výzvou k přípravě alespoň tak atraktivního programu, jako byl ten letošní !
Fotogalerie zde.
por. Mgr. Alena Kacálková
24. června 2009


 

vytisknout  e-mailem